"Егати правосъдието, щом аз съм му основния свидетел!" (10 януари 2010 г., 22:04 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Днес бе разпространено открито писмо на Венета Райкова до медиите, в което тя обяснява как се е оказала намесена в свидетелски показания, на които се позова съдът, за да остави Големия Маргин в ареста. Публикуваме писмото без съкращения:

"Вчерашният ден беше особено странен за мен, след като от журналистически обаждания и публикации (а не от съответните органи и институции!) аз научих, че съм един от тримата свидетели, на чиито показания се позовава съдът, за да остави в ареста Красимир Маринов, известен като Големия Маргин. Емоционалната ми реакция беше да перифразирам един бивш вицепремиер: "Егати правосъдието, щом аз съм му основния свидетел!" Но да оставим настрана емоциите, в случая важни са фактите, а те доста се различават от всичко, което прочетох.

Първо, не съм разпитвана пред съдия, а пред дознател и съм водила - както се оказа в последствие - неформален разговор с Мирослав Данаилов, шеф в сектор “Убийства” в СДВР.

Второ, никога не съм свидетелствала, че убитият Боби Цанков е бил притеснен за живота си - просто защото той не беше. Това повече от ясно се видя и в снощното предаване "Горещо" с неизлъчвани преди това откъси от интервюто с него. На многобройните ми въпроси по темата и в студиото, и извън него, Боби Цанков отговаряше с шеги и усмивка.

Трето, независимо какво му се иска на някой, в нито един от разговорите ми с Боби Цанков не е ставало дума за Маргините. Той предпочиташе да прави разкрития за вече мъртви представители на подземния свят.

Четвърто - и най-важно: споменава се заплашителен SMS от анонимен телефон, който аз съм получила. Такъв SMS наистина съществува, разпечатка от него ми беше показана и при разпита ми в полицията. Но истината е съвсем различна от внушението, което се прави: получи� този SMS не след последните ми разговори с Боби Цанков, в които уточнявахме новото му гостуване в "Горещо", а на 14.11.2009 г. в 20.51 ч., т.е. преди почти два месеца. Поводът беше първото интервю с Боби Цанков, което излъчихме тогава и след което той си беше жив и здрав. Аз не посмя� да се обадя на непознатия за мен телефон, но предупреди� Боби Цанков, той на своя страна се свърза с в-к "Труд" и след направената от колегите проверка се оказа, че на този номер отговаря небезизвестният участник в Big Brother Радо Прашката. По темата имаше обширна публикация във в-к "Труд", която лесно може да бъде проверена в архивите.

С други думи, при по-свободен прочит може да се каже, че SMS от Радо Прашката е основната заплаха, за която съм свидетелствала. С тази малко тъжна полу-шега и с надежда, че фактите са също толкова достойни за публикуване, колкото и сензациите, оставам искрено ваша: ВЕНЕТА РАЙКОВА"

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)