Борсов обзор (5 март 2010 г., 15:26 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Момчил Бъчваров

ИП ”Бул Тренд Брокеридж” ООД

Позитивна бе търговията на БФБ в последната сесия за седмицата. Всички борсови индекси реализираха повишения макар и с неголеми стойности. SOFIX добави 0,3% и приключи седмицата на ниво 425,84 пункта. Подобни повишения реализираха още BG40 и BGTR30, или съответно 0,39% и 0,22%. BGREIT почти не промени стойността си. Включително със сделките сключени извън регулиран пазар оборотът надхвърли с малко 1 млн. лева.

Голям бе интересът на инвеститорите към книжата на Евро инс. Това доведе до ръст в пазарната цена на застрахователната компания от 2,67% до 1,5 лева последна цена по позицията при изтъргувани близо 54 хиляди акции.

С по-значителна търговия отново при превес на купувачите се отличи и Монбат. Производителят на акумулаторни батерии повиши пазарната си стойност с 1,24% до 6,53 лева за акция, като собствеността си смениха над 15 хиляди лота.

Между 2 и 3% повишения реализираха книжата на Балкан Ловеч, Еврохолд България, Актив Пропъртис АДСИЦ и Параходство Българско речно плаване, като единствено при Еврохолд България оборотът бе по-значителен в размер на 7770 лота.

Раздвижване имаше още и на пазара на Компенсаторни инструменти. Вероятно активността на този сегмент е предизвикана от предстоящият ЦПТ на БФБ, на който ще бъдат предложени за приватизация дялове от 40 дружества. При част от тези дружества заплащането може да се осъществи чрез компенсаторни инструмени. Компенсаторните записи поскъпнаха с 0,59% при изтъргувани над 400 хиляди броя, като търговията бе на цена от малко над 0,17 стотинки за лев от номинала. Сделки се сключваха още и с Жилищни компенсаторни записи и Поименни компенсационни бонове без изменение в техните борсови цени.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)