Български филми ще се състезават на кинофестивала в Салерно (20 ноември 2009 г., 11:07 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

По инициатива на директора на Българския културен институт в Рим Даниел Владимиров и идея на италианския режисьор Бепе Чино български филми ще се състезават в конкурсната програма на 63-тото издание на Международния кинофестивал в гр. Салерно, Италия. Тазгодишното издание на фестивала /23 - 28 ноември/ ще премине под наслов „Глобализация на визията в своя интеграционен процес”.

След отправеното предложение за показване на български филми в рамките на фестивала организаторите по свое решение се спряха на две български заглавия – „Мила от Марс” на режисьорката Зорница-София и „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев. Те ще се състезават в конкурсната програма.

Режисьорът Бепе Чино е носител на наградата за „Най-добър режисьор” в миналогодишното 62-ро издание на фестивала в гр. Салерно за филма си „Quell’ estate felice” със специалното участието на Джоко Росич.

Международният фестивал в гр. Салерно, Италия, датира от 1946 г. БКИ-Рим и организаторите на Международния кинофестивал в Салерно обсъждат и идеята за следващото 64-то издание да бъдат показани анимационни, документални, късометражни и игрални филми, произведени в България.

Източници[редактиране]

[Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)