ВМРО предупреждава за наличието на опасна застъпническа кампания около домейна ".бг" (12 януари 2010 г., 18:20 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Днес ВМРО разпространи следното съобщение относно тяхното становище какъв да бъде бъдещият национален домейн на кирилица:

"Правителство трябва час по-скоро да подаде заявка българското разширение в Интернет да е „.бг”. В момента обаче тече озадачаваща застъпническа кампания за друго разширение, например „.бгр”. Достигна се дори дотам, че започнаха спекулации, че в Бразилия щели да се бъркат с тяхното “.br”. Сравнете сами буквите .бг и .br.

За съжаление, явно становище започва да се чува и от правителството. Борбата на застъпниците за други разширения всъщност е борба за правата на администрирането на новите домейни. Затова ВМРО призовава принципите на регистрация и поддържане да са съвсем прозрачни.

ВМРО припомня:

1. От 16 ноември 2009 г. международната организация за управление на интернет имена и адреси (ICANN) осигурява техническа възможност всички държави, използващи азбуки различни от латиницата да подадат заявки за създаване на интернет домейни от първо ниво, изписани изцяло с тяхната собствена писменост.

2. Към 11 януари 2010 г. 16 държави са подали заявки, които очакват разглеждане и ще бъдат активирани до няколко месеца. Част от тези държави са Египет, Украйна, Русия, Китай, Тунис, Гърция, Обединени Арабски емирства и др.

3. Най-добрият вариант за български домейн от първо ниво е съчетанието „.бг” - около него е обединена на практика цялата българска общност, популярно е от години и най-точно се свързва с името на България.

4. Необходимо е България в най-кратки срокове да подаде заявка до ICANN за разглеждане и одобрение на съчетанието „.бг” - заявката трябва да се подготви от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

5. Последният етап преди създаването на домейн от първо ниво за България е да бъде избрана организация, която да го администрира. Основно правило е да има съгласие и подкрепа за тази организация сред българската интернет общност".

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)