Вацлав Хавел: Европа трябва да бъде източник на вдъхновение за останалия свят (13 ноември 2009 г., 13:12 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

В сряда в Европейския парламент в Брюксел се състоя тържествено заседание по повод двадесетгодишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа. Специален гост на церемонията беше бившият чехословашки премиер Вацлав Хавел, който сподели пред депутатите своите виждания за демократичните промени в Европа и развитието на европейската интеграция. Преди заседанието председателят на ЕП Йежи Бузек участва в телевизионен дебат с 89 младежи от цяла Европа, родени през ноември 1989 година.

В началото на заседанието председателят на ЕП Йежи Бузек припомни, че комунизмът е бил свален от "обикновените хора: писатели, работници, професори; милиони хора зад Желязната завеса, които никога не се предадоха пред репресиите. Единствените им оръжия пред танковете бяха техните големи сърца и непоколебима решителност. Те поеха множество рискове през десетилетията на подчинение, но накрая триумфираха. Защото мечтите на хората са по-силни от бетонни стени и политически системи, които убиват."

В своята реч Вацлав Хавел подчерта, че събитията отпреди двадесет години са сложили края на двуполюсното разделение не само в Европа, но и в света като цяло. Затова според него е от голяма важност настоящата годишнина да се разглежда не само като покана да се разсъждава върху настоящето, но най-вече като предизвикателство за мислене на бъдещето.

След това г-н Хавел подчерта, че е необходимо да се прояви "ясна и недвусмислена солидарност" с всички хора по света, които все още се сблъскват с тоталитарни и авторитарни режими, като например в Северна Корея, Бирма, Беларус, Иран, Тибет, Куба... Тази солидарност не бива да бъде отслабвана от икономически или каквито и да е други интереси.

След това той се спря на развитието на европейската идея и интеграция, както и на институционалната структура на ЕС. В този контекст Вацлав Хавел изтъкна, че като единствена пряко избрана от европейците институция, ЕП трябва да има по-големи правомощия, отколкото в момента. Законодателната власт според него трябва по-ясно да премине от изпълнителния към законодателния орган.

В заключение бившият чешки президент каза, че Европа вече от двадесет години не е разделена на две: "Силно вярвам, че тя никога повече няма да позволи да бъде разделена, а напротив, ще даде перспектива и инициатива за дори по-задълбочена солидарност и сътрудничество. Моето желание е Одата на радостта на Шилер да престане да бъде за нас просто поема, възпяваща приятелството между хората, а вместо това да се превърне в силен символ на нашия общ стремеж за по-хуманен свят."

Дебат с 89 младежи от цяла Европа

По-рано през деня се състоя и телевизионен дебат (предаван пряко по EuroparlTV) на председателя Йежи Бузек и 11 заместник-председатели с 89 младежи от всички държави членки, родени през ноември 1989 г., на тема "Какво означава Европа за мен".

"През 1989 г., тоталитарните режими падаха като домино", припомни в началото на дебата Йежи Бузек . "В момента, в който стената изчезваше, моята страна беше вече свободна отскоро, но беше единствената от тази страна на Желязната завеса. С падането на Берлинската стена, другите държави се присъединиха към нас и не бяхме повече сами. Защото това, което се случи, беше повече от падане на една стена, това беше повторното обединение на Европа."

За по-голямата част от младежите, участващи в дебата, ЕС е най-напред свободата да пътуваш, да учиш и да работиш в други страни и да откриваш други култури, каквато възможност, както отбеляза една германска студентка, "нашите родители не са имали".

Фотоизложба "1989-2009: Европа, единна и свободна"

Преди началото на тържественото заседание председателят на ЕП Йежи Бузек откри в присъствието на Вацлав Хавел и Жозе Барозо фотоизложба, посветена на историческите събития отпреди двадесет години.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)