Глобяват фирма, продавала млечна напитка като мляко (2 декември 2009 г., 13:12 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на «Бодекс» ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 24 930 лв.

Производството е образувано по молба на «МАЙ ДЕЙ» ООД, София. Дружеството произвежда и разпространява млечни продукти.

«Бодекс» ЕООД внася и разпространява от м. февруари т.г. млечния продукт «Абритус», произведен в Унгария. В сертификатите на прозводителя напитката е означена като milk drink (млечна напитка).

Молителят твърди, че надписът «мляко» на опаковката на продукта въвежда в заблуждение потребителите.

Производството на КЗК установи, че продуктът е разпространяван с два вида масленост –1,5% и 2,8% - и голям надпис «мляко» отпред на кутията. На страничната част е изписано «краве мляко за пиене» и съставът - мляко 51% и пермеат. Посочено е, че пермеатът се добива чрез филтрация на млечни протеини и мазнини от млякото.

Според органа по санитарен контрол добитият чрез тази технология продукт не представлява мляко поради липсата на неговите съществени свойства и по-специално в пъти по-ниското съдържание на протеин.

КЗК счита, че етикетът «мляко» върху кутиите на «Абритус» дава некоректна и неправилна информация, която въвежда в заблуждение потребителите относно съществени свойства на продукта.

За това нарушение Комисията е наложила санкция от 0,5%, като е взела под внимание въвеждането в заблуда относно продукт от първа необходимост, както и краткия период на нарушението, прекратено през м. август с изпълнение на предписание на Дирекция «СВСК».

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)