Направо към съдържанието

Десети полет за ракетната система „Ню Шепърд“ (23 януари 2019 г.)

От Уикиновини

23 януари 2019 г.
Суборбиталният космически кораб за многократна употреба „Ню Шепърд“ на компанията „Блу Ориджин“ изпълни полет от космодрум в Тексас. Ускорителят и системата на капсулата се разделиха при изкачването точно по план. След това и двата елемента извършиха контролирано кацане обратно на земята.

Това е десетото изстрелване на кораба, и четвъртото с ъпгрейднат хардуер.

Корабът стартира в 15:05 ч. GMT и достигна скорост 3582 км/ч., изкачвайки се на височина 106.92 км - над т.нар. линия на Карман, която преминава на 100 км. височина и е международно признатата граница на Космоса. На него имаше осем експеримента на НАСА, чиято цел беше да демонстрират нови космически приложения на електроника, сензори за околната среда и технологии за боравене с гориво. В най-горната част на полета те са изпитали няколко минути на безтегловност, които позволяват наблюдаване на изпитваните елементи в условия, трудни за симулиране на Земята.

В последно време конкуренцията в областта на космическите кораби е голяма. През декември ракетопланът „Юнити“ на британския предприемач Ричард Брансън успешно достигна височина 82.7 км. По-късно през годината се очаква Брансън да демонстрира и ракета за извеждане на спътници - „Лончър Уан“. Очакват се също така и изпитания на космическите кораби на „Боинг“ и „СпейсЕкс“, предназначени за полети до МКС и обратно.

Източници