Дневен борсов коментар (3 юни 2010 г., 11:45 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

ИП ”Бул Тренд Брокеридж” ООД

И четирите индекса на Българска фондова борса се повишават в сутрешната търговия, като най-голям е ръстът на водещия индекс SOFIX, който добавя 2% към стойността си от вчера. Поскъпването на родните акции е в унисон с международните пазари, които също отчитат повишение между 1.5 и 2.5 процента.

За съжаление оборотът днес е много скромен – едва 225 хиляди лева, което не е обнадеждаващо за по-нататъшно развитие на възходящото движение. Най-голям оборот формира Експат Бета АДСИЦ, който е в процедура по увеличение на капитала с над 43 млн. лева, средствата от което ще бъдат използвани за инвестиции в силно подценени имоти на българския пазар. До момента по позицията се изтъргуваха книжа на стойност над 98 хиляди лева. Следва Софарма с оборот от 45 хиляди лева и Албена с под 14 хиляди.

Сред водещите компании най-голямо е поскъпването на акциите на курортния комплекс Албена, които се изстреляха с над 15% днес до 55 лева за акция. Следват ги книжата на пътностроителните компании ХД Пътища и Трейс груп холд, които повишават пазарните си оценки съответно с 4.5 и 3.6 процента.

Сред губещите се отличават акциите на Каолин и Еврохолд България, които се движат със спад от около 2%. При скромни обеми Фазерлес и Захарни заводи регистрират понижение на пазарните си капитализации, съответно с 9 и 3.6 процента.

На пазара на компенсаторни инструменти търговия регистрираме само при жилищните компенсаторни записи, които поевтиняха рязко с близо 18 процента до 14 стотинки за лев номинал.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)