Доларът се съвзема с отслабването на апетита за риск (23 ноември 2009 г., 15:17 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

Японската йена поскъпна рязко през изминалата седмица при отслабването на апетита за по-високодоходни, но по-рискови активи. В резултат, основният японски фондов индекс Nikkei поевтиня до най-ниската си стойност за последните два месеца на 9497 пункта. Щатският долар, който също като йената е убежище на капитали при пазарна несигурност, се съвзе, но възстановяването му беше ограничено от силното поскъпване на златото в началото на седмицата и растежа на американските акции. Цените на благородния метал регистрираха нов абсолютен рекорд на 1153 долара за тройунция. Най-големите губещи бяха валутите свързани със суровините, като новозеландския, канадския и австралийски долар загубиха съответно 3.58 %, 2.89%, и 2.68% спрямо йената и над 2% спрямо американския си съименник. Търговията в евро/долар остана в широкия диапазон от предишната седмица и завърши с минимално поскъпване на зелените пари с 0.28% до 1.4861 долара за евро. Единната валута беше изключително стабилна на фона на поевтиняването на останалите основни валути спрямо долара и йената и поскъпна рязко спрямо британския паунд в края на седмицата.

Взаимозависимостта между валутните, фондовите и пазарите на суровините ще продължи да играе ключова роля и ще определи съдбата на зелените пари. Щатският долар ще успее да се стабилизира едва когато силния растеж на фондовите пазари и златото приключи.

Стабилизирането на американската валута започна във вторник, след като шефът на Фед - Бернанке изненадващо говори за нуждата от "силен долар който да е източник на финансова стабилност". Коментарите на Бернанке бяха последвани от изявление на колегата му от Европейската централна банка Трише, който пък заяви, че силният долар е в интерес на САЩ, а еврото никога не е било замисленo като резервна валута. Устната намеса на високопоставените лица на практика спря обезценяването на американската валута от последните седмици.

Британският паунд потъна, след като беше публикувана стенограмата от последното заседание на Английската централна банка. Комюникето показа, че е имало три различни становища за бъдещата монетарна политика на централната банка, като дори е предложено намаляване на основния лихвен процент. Това доведе до масови разпродажби на британската валута и възобнови опасенията относно разширяващия се бюджетен дефицит на Великобритания.

Предстоящата седмица

Ликвидността през тази седмица вероятно ще бъде ниска предвид почивните дни в САЩ и Япония. От друга страна диапазона на търговия е много вероятно да се разшири при ниските обеми и важните макроикономически данни, които предстоят да бъдат оповестени. Център на вниманието ще бъдат тримесечните данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания и САЩ. Също така, вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към стенограмата от последното заседание на Федералния резерв за монетарната политика и поредицата от макроикономически показатели на Япония в края на седмицата.

Ето и по-важните макроикономически данни за тази седмица:

понеделник: индекс на производствените цени и сектора на услугите на Еврозоната, продажби на дребно в Канада, продажби на съществуващи жилища в САЩ

вторник: ревизия на БВП на Германия, ИФО индекс на бизнес климата в Германия, БВП на САЩ, потребителско доверие в САЩ, индекс на цените на жилища, стенограма от заседанието на ФЕД за монетарната политика;

сряда: търговски баланс на Япония, потребителско доверие в Германия, БВП на Великобритания, поръчки за трайни суровини за производството в САЩ, лични приходи и разходи, продажби на нови жилища;

четвъртък: индекс на потребителските цени в Германия, парично предлагане на Еврозоната;

петък: индекс на потребителските цени, данни за безработицата и продажбите на дребно в Япония, индикатори на бизнес доверието в Еврозоната, икономически барометър на Швейцария изчисляван от агенцията за бизнес проучвания КОФ

Технически анализ EUR/USD

След като EUR/USD не успя да пробие 1.4800 за шести път в петък, тенденцията за поскъпване на еврото остава. В момента валутната двойка се намира на второстепенна съпротива от 1.4980, която вероятно ще бъде преодоляна за нов тест на рекордния връ� за тази година на 1.5060. Ако тази бариера бъде преодоляна поскъпването на единната валута ще се ускори и е много вероятно в кратки срокове да достигне ключовата съпротива на 1.5244. За да започне по-убедително възстановяване доларът ще трябва да преодолее нивото от 1.4800.

Съпротива 1.5060 1.5160 1.5244
Подкрепа 1.4815 1.4626 1.4480

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)