Европейски музикален фестивал продължава с камерни концерти (22 април 2010 г., 10:02 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

На 22 април, от 19.30 ч, в камерна зала “България” ще се представи трио “Бохемия” от Чехия. Една вечер с музиката на съвременни композитори, изпълнени с майсторство и младежко очарование, в рамките на Европейски музикален фестивал. В програмата творби от: Жан Франсе, Ярослав Кръчек, Марко Иванович и Франсис Пуленк. Със съдействието на Чешкия център, София.

Иржи Шестак, обой, Либор Соукал, фагот, Магдалена Адамкова, пиано

Трио “Бохемия” е младо прогресивно трио, основано през 2006, като желанието на членовете му е да разширят диапазона от солова, симфонична и оперна дейност към областта на камерната музика. В репертоара си наблягат предимно на френски и чешки творби от ХХ-ти век, но се връщат и към по-ранните композитори от периода на Класицизма. Интересуват се и от настоящата по-модерна музика, за което говори съвместната им дейност с няколко съвременни автори.

Първокласният немски ансамбъл квинтет „Шантили” ще се представи за първи път в България на 23 април в Концертната зала на Националната музикална академия (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” №94) от 19.30 ч. Ще прозвучи музика от В. А. Моцарт, Лудвиг ван Бетовен и Паул Хиндемит, изпълнена с изключителна виртуозност и стил. Със съдействието на Гьоте Институт.

Входът е с покани.

На 24 април, в зала „Димитър Ненов” – нова сграда на НМА, (ул.„Акад. Людмил Стоянов”№6) от 10:00 ч., квинтет „Шантили” ще проведе майсторски клас. Желаещите да участват могат да се запишат на телефони: 870 30 49 и 422 50 67.

Пирмин Грел, флейта

Флориан Грубе, обой

Йоханес Цурл, кларинет

Дмитрий Бабанов, валдхорна

Бенс Боганий, фагот

Квинтет „Шантили”

През 2006 Квинтет „Шантили” печелят три награди на конкурса ARD, Мюнхен: втора награда, специална награда за най-добра интерпретация на задължителна пиеса и наградата на публиката. За кратко време ансамбълът успява да достигне водещо място на камерната музикална сцена. Членовете на квинтета заемат солови позиции в Мюнхенската филхармония, Оркестър „Концертхаус” в Берлин и Радио-симфоничен оркестър Берлин. Покровители на квинтета са Мария-Луиза Нойнекер и диригентът Марек Яновски. Всеки концерт на ансамбъла се превръща в празник и се приема с възторг от публиката. Изявявали са се на Камерния фестивал на ARD в замъка Елмау и на концертните серии Winners & Masters в Берлин и Мюнхен.

По покана на Гьоте институт, квинтет „Шантили” изнасят гала – концерт по време на празниците за новото хилядолетие в Адис Абеба, Eтиопия. Музикантите водят майсторски класове и концерти в страните от Източна Африка, както и в някои музикални Академии в Европа. През октомври 2008 квинтет „Шантили” реализира първия си запис, продуциран от Баварското радио. Първият им компактдиск е с творби от В. А. Моцарт и Л. ван Бетовен, продуциран от „Edition Guenter Haenssler” в серията „Profil”. За същата фирма, съвместно с Радио Берлин Бранденбург е осъществен и запис на късни романтични квинтети. Заедно с пианиста Джанлука Луизи ансамбълът изпълнява Секстет от Лудвиг Тюйле, издаден от звукозаписната фирма „Наксос”. Концерти на квинтет „Шантили” са излъчвани на живо по Баварското радио.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)