Ирина Сарачинова: Майката се ражда с раждането на детето, но се формира като такава още в своето детство (11 януари 2010 г., 22:38 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Водещата на новата рубрика "Най-добрата майка" в Станция Нова Ирина Сарачинова е абсолютно ново лице, без опит в други предавания, но за сметка на това е най-добрата майка. Тя е на 32 години и има две прекрасни деца – момче на 3 и момиченце на 1 година.

Завършила е факултета по журналистика към Софийски Университет със специалност „Връзки с обществеността”.
Специализира в Кеймбридж и от 1997 до 2006 година работи като корпоративен PR.
Ирина е известна с работата си като PR на един от най- известните бизнесмени в България – Васил Божков.
В момента красивата водещата на „Най-добрата майка” се занимава с преподаване на „Life Coach” ( Как да се справим с проблемите във всекидневния живот) . Харесва и държи на работата си и смята, че да правиш другите щастливи е истинско богатство ! Намерението й е в „Станция Нова” да прави нежните половинки щастливи, благодарение на техните близки.

Как се случи вашето избиране за водеща на новата рубрика?
Познавам се с продуцентите от много години. Работата ми на ПР ме е срещала неколкократно с тях. В края на 2009 една сутрин ми се обадиха по телефона и ме поканиха на затворен кастинг с още няколко дами... Бях абсолютно изненадана, но... част от възгледите ми включват и максимата, че „няма случайности”, заради което се отзовах. По-късно ми съобщиха, че са одобрили именно мен. Признавам, че не се чувствах особено уверена в това дали и как ще се справя, но ме увериха, че аз съм „техният” човек – излъчването ми, характерът ми и даже липсата на медиен опит били максимално подходящи точно за този формат. Надявам се, че ще се окажат прави.

Коя част от работата пред камера ви създаде най-много трудности?
Мисля, че техническата част от воденето на предаване ме притесняваше повече от всичко друго – къде гледам, какво чувам в слушалката си, кога и как прекъсвам за реклами и въобще как разпределям разговора във времето, с което разполагаме.

Като цяло през годините често ми се е налагало да подготвям клиентите си за различни представяния, включително и в телевизионни предавания. Но едно е да си гост, съвсем различно е да си водещ и то на живо. Шегувах се с екипа, че първите ми гости са с повече медиен опит от мен самата... Най-трудно винаги е началото. Първото предаване бях притеснена от самия факт, че ми се случва нещо за първи път. Без репетиции и кой знае какви предварителни подготовки трябваше да направя предаване „Най-добрата майка” с Нешка Робева – респектираща с характера и с постиженията си личност, която за първи път пред нашите камери говори за опита си като майка и слуша оценката на близките си за тази своя роля в живота им... Мислех, че ще съм много по-притеснена, но и Иван, и Андрей ми казаха, че щом започне предаването и всичко тръгва от само себе си. Така и стана...

Коя част от работата на водещ ви е най-приятна?
Приемам работата си на водещ по-скоро като много любимо хоби, което чакам с нетърпение. Всичко ми е интересно и приятно. Все пак, ако трябва да назова нещо по-конкретно бих казала, че винаги изпитвам особено вълнение и трепет, когато съзра в очите на гостенката си сълзи на радост и умиление... Аз самата съм майка и усещам емоциите на събеседниците си със 100% емпатия.

Кога чувствате пълно удовлетворение от работата си?
Когато историята на „Най-добрата майка” е разказана пълно пред аудиторията и когато самата майка след предаването сподели, че това е едно от най-хубавите преживявания, които са и подарявани за този живот.

Каква беше вашата първа работа?
Най-първата ли...( хахаха... първите си пари сама заработих през зимната ваканция на 11-12 годишна възраст като помагах в магазина на чичо ми и продавах мандарини :) ... ) Иначе работя от 18 годишна – няколко години като медиапланьор в рекламни агенции. После започнах да поемам частни поръчки за отделни ПР събития. През 1998-1999 започнах работа за Български бизнес клуб Възраждане, после станах ПР на Нове Холдинг и собственика му.

С какво опитът ви като ПР ви помогна в новото амплоа?
Професията на пр специалиста, както и на журналистите е свързана с умението да произведеш новина и с ефективната комуникация. В предаването „Най-добрата майка” е важно да съумееш да разкажеш историята на една майка от нейното раждане /майката се ражда с раждането на детето, но се формира като такава още в своето детство/ до деня на предаването. Проблемът обикновено е, че с напълно непознат човек е трудно за 1 час да си говорите напълно свободно за най-съкровените неща като раждане, трудности в отглеждането, семейни предизвикателства... Дългогодишният ми опит преди като пр, а сега като лайф коуч мисля, че много ми помага в по-успешното намиране на общ език и в създаването на среда на доверие в студиото. Но най-много ми помага фактът, че аз самата съм майка и от позицията на такава мога да преценя кое наистина е вълнуващо и важно за събеседничката ми.

Правихте ли някаква специална промяна във визията си за ролята на водеща?
Ами, това е наистина забавен въпрос. Седмица преди да бъда поканена за водещ се реших на драстична промяна във външния си вид – подстригах бретона си, при положение, че цял живот съм била с открито лице. Едно от първите условия за външния ми вид бе на предаване да бъда с открит поглед и без бретон.

Имате лична "life coach" практика - намирате позитивните черти у хората и това, което би им доставило най-голямо удоволствие. Кои са вашите позитивни черти и кое в живота ви доставя най-голямо удоволствие?
Трудно е човек сам за себе си да казва кое е доброто в характера му. Но времето е показало, че от особено голяма полза ми е това, че имам кураж да правя промени в живота си и съм непримирима с рутината. Често пъти казвам на клиентите си, че в живота си човек се ражда с два най-скъпи и най-изчерпаеми ресурса – време и здраве. Когато определяме цената си пред работодателя е добре да сметнем каква част от времето и здравето си ще заменим за пари, като на везната задължително сложим и удоволствието, което заниманието ни носи. Това важи за всички важни решения, които взимаме. В момента се чувствам много добре, защото нещата, които правя професионално ми носят много голямо удоволствие. В същото време аз сама менажирам времето си, като имам достатъчно и за семейството си, и за приятелите си и за другите „дребни” радости.

Какво е най-необходимо на една майка, за да може да се нарече "добра"?
Според мен най-важното за една майка е да не поставя ограничения в любовта към децата си. Визирам онези митове от 60-те години на вече миналия век – как детето не бива да се прегръща, защото свиква на ръце; как трябва да се оставя да плаче, за да не се разглези; да не се взима от креватчето му; да се захранва рано /още на 3-тия си месец/ и дори насила със сокове и „човешка” храна; Бих била много щастлива ако след години разбера, че съм успяла да бъда всеподкрепяща майка, която „не е пазила децата си в гнездото, а ги е научила да летят”

Мислите ли, че допускате някакви пропуски при отглеждането на вашите деца?
За съжаление тези пропуски обикновено се отчитат със закъснение... Но... Старая се да бъда максимално време с тях и да се отнасям като към оформени личности в малки тела, т.е. с уважение към характеровите им особености и с търпение. Естествено, че с две съвсем малки, пълни с енергия деца не винаги успявам да бъда в идеалната кондиция, но... поне се старая.

Как се справяте със съчетаването на работата с майчинството?
Част от работата ми на лайф коуч е т.нар. time management – организация на времето така, че да стига за всичко. Ако аз самата не успявах да се организирам, не бих имала самочувствието да помагам на хората да го правят. Разбира се, от голямо значение е, че в кабинета си нямам шефове, а предаването „Най-добрата майка” е един път седмично, като за предварителната подготовка разчитам много и на колегите си от Станция Нова.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)