И Столична община с коледна елха в подкрепа на кампанията „За теб и тези, които обичаш” (15 декември 2009 г., 14:17 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

На 16 декември от 9.30 часа в сградата на Столична община служители на кметството и пациенти от Конфедерацията „Защита на здравето” (КЗЗ) заедно ще украсят коледна елха, в подкрепа на Националната кампания срещу рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш”. Вместо с обикновени коледни играчки, пациенти и дами от общината ще окичат коледното дърво с цветя, прикрепени към информация, мотивираща жените да научат повече за заболяването.

Целта на символичното украсяване на бялото коледно дърво е пациенти и служители на Столична община да дадат добър личен пример на всички дами и да отправят апел към тя� да се замислят за едно коварно, но предотвратимо с ваксинация и гинекологични прегледи заболяване. С този жест подкрепилите кампанията канят всеки, който минава покрай коледното дърво да се усмихне, да се зареди с празничен дух, но и да не забравя грижите за собственото си здраве и здравето на тези, които обича.

Бели коледни елхи ще бъдат поставяни в цялата страна през месец декември от партньори на кампанията, към които се присъединиха и пациентите от КЗЗ. По тяхна инициатива коледни дръвчета, ще бъдат подарявани и на институциите, които могат да насърчат гражданите да обръщат внимание на профилактиката.

Статистиката сочи, че всеки ден у нас умира една българка от рак на маточната шийка, а хиляда други научават страшната диагноза. Тези цифри поставят България на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа и според специалисти причините са подценяване на профилактиката и късна диагностика. За да променим това, Националната кампания „За теб и тези, които обичаш“ отново ни призовава да покажем съпричастност към борбата със страшната болест и да научим повече за нея и методите за профилактика на интернет страницата <a href="www.zateb.info" target="blank">www.zateb.info</a>.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)