КЗК наложи санкции за имитация (5 ноември 2009 г., 12:14 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 480 лв. на «ХЪРБЪЛ ЧОЙС» ЕООД за извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК.

Комисията наложи на «ЛИДЕ� ЕНЕРДЖИ ДРИНК» ЕООД санкции от 12 480 лв. за нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК и 8320 лв. за нарушение на чл. 36, ал. 1 от ЗЗК.

Преписката е образувана по молба на «ГОЛД СТРИЙТ ДИСТРИБЮШЪН» ЕООД, конкурент на ответните дружества на пазара на енергийни напитки.

КЗК установи, че от 1 януари ХЪРБЪЛ ЧОЙС започва да налага на пазара енергийната напитка GOLD SPEED с идентичен дизайн на присъстващия от 10 месеца на пазара продукт Gold Street при шрифтовете и цветовете на опаковката.

Месец по-късно Хърбъл чойс прехвърля правата върху наименованието Gold Speed на Лидер енерджи дринк, което започва фактическото производство и разпространение на напитката със същия дизайн. От събраните факти в хода на преписката е видно, че дружеството е било наясно със сходството на дизайна между двата продукта.

Доказателствата в производството сочат също така, че Лидер енерджи дринк е ползвал услугите на лица, ангажирани преди това с разпространението на конкурентната Gold Street, както и рекламните автомобили на молителя. Освен това дружеството е направило изявления пред контрагенти, че напитката ще бъде заместена с новия продукт GOLD SPEED.

КЗК счита, че ответникът е извършил нарушение на закона, като е привлякъл клиенти по нелоялен начин и впоследствие е осуетил сключването на договори между конкурента си Голд стрийт дистрибюшън и негови бъдещи клиенти. Комисията постанови прекратяване на нарушенията.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)