КЗК наложи санкция за имитация (22 декември 2009 г., 13:27 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Комисията за защита на конкуренцията установява, че е извършено нарушение по чл. 35, ал. 3 от ЗЗК от страна на ЕТ «Вени Травел-Венелина Рачева», гр. Русе и налага имуществена санкция на дружеството в размер на 4 560 лв. Комисията постановява прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на «Неда Турс» ЕООД, гр. Русе, конкурент на ответното дружество при продажбата на туристически услуги.

Молителят има създаден домейн www.nedatours.com, представящ основните услуги, извършвани от дружеството.

При проверка в хода на производството е установено, че през октомври 2007 г. и април 2008 г. ответникът е регистрирал три домейна с изключително сходно наименование - www.nedatur.com; www.nedaturs.com; www.nedatour.com - след кликване върху които се появява линк за www.venitravel.com.

КЗК приема, че регистрирането на домейните е направено умишлено, с цел възползване от утвърдения имидж на молителя на съответния пазар.

Комисията счита, че едноличният търговец предварително е имал представа, че като регистрира горепосочените домейни, има голяма вероятност потребителят да попадне на неговата страница, а не на желаната от него страница на искателя.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушението и финансовото състояние на дружеството.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)