Коригиран е участък от река „Новачица” (27 ноември 2009 г., 20:19 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открие в понеделник в 12.00 ч. коригиран участък на река „Новачица” с изградена зона за отдих.

Проектът “Корекция на река Новачица в участъка от бул. “Драган Цанков” до покрития участък при СБЛАНП “Свети Наум” включва изграждане на предпазващ от наноси и чакъл покрит участък, както и изграждане на бетонова корекция на реката. Общата дължина на целия коригиран участък е 290 м. Съгласно проекта, бяха засадени голямо количество нови подходящи дървесни видове - 150 бр. дървета и 1200 бр. храсти, които заместиха изсечената по необходимост растителност, чието състояние в по-голямата част не бе добро.

Предвид важността на това хидротехническо съоръжение, в инвестиционната програма на Столична община за 2008 г. са осигурени необходимите средства за изграждането му в размер на 1 530 000 лв. и след проведена процедура по ЗОП за избор на изпълнител, е сключен договор със спечелилата фирма „Радо Олрат” ЕООД.

Осъществяването на проекта в пълния му вид позволи да се изгради едно необходимо хидротехническо съоръжение, което ще предпазва от евентуални наводнения при по-интензивни дъждове детското отделение на психодиспансера, като същевременно се почисти и облагороди околното пространство и се създаде паркова среда около корекцията на реката с обогатяването на съществуващата растителност с нови подходящи видове.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)