Наградата Сахаров за свобода на мисълта беше официално връчена на "Мемориал" (17 декември 2009 г., 11:01 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева от името на руската правозащитна организация "Мемориал", както и на всички други защитници на правата на човека в Русия, получиха тазгодишната награда Сахаров за свобода на мисълта по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.

По време на церемонията по награждаването, председателят на ЕП Jerzy Buzek подчерта, че "с тази наградата, ние, членовете на Европейския парламент, отдаваме почит на тези, които са все още между нас. Ние почитаме също така всички тези, които загубиха своя живот в тази борба. Наталия Естемирова трябваше да бъде днес сред нас, също както Анна Политковская. Техните убийци трябва да бъдат изправени пред съда. Дълг на Европейския парламент е да защитава тези ценности, които са толкова скъпи за всички нас. Очакваме с надежда, че Русия ще бъде надежден партньор в областта на човешките права."

По думите на Сергей Ковальов, присъждането на наградата Сахаров на Мемориал е признание за цялата правозащитна общност в Русия, особено за защитниците на правата на човека, които са загубили своя живот в борбата за защита на всеобщите ценности.

След това той призова за минута мълчание в памет на Наталия Естемирова, защитник на правата на човека и член на Мемориал, която беше убита това лято в Чечения, на адвоката Станислав Маркелов и журналистите Анна Политковская и Анастасия Бабурова, убити в Москва, етнолога Николай Гиренко, застрелян в Санкт Петербург, и Фарид Бабаев, убит в Дагестан.

Мемориал

Основана през 1988 г., Мемориал е руска неправителствена организация, която насърчава разкриването на истината за политическите репресии в държавите от бившия Съветски съюз и се бори срещу нарушаването на правата на човека в тях. Организацията е създала база данни с над 1 300 000 имена на преследвани хора, с което цели изграждането на публичен архив върху последствията от тоталитарните репресии в страните от бившия СССР.

Олег Орлов е настоящ председател на „Мемориал“ и дългогодишен защитник на правата на човека. През октомври 2009 г. руски съд присъжда Олег Орлов да плати обезщетение на чеченския президент Рамзан Кадиров и да оттегли своите публични изявления, че е замесен в убийството на правозащитната активистка Наталия Естемирова.

Сергей Ковальов основава първото съветско сдружение за правата на човека през 1969 г. - Инициативна група за защита на правата на човека в СССР, и е един от инициаторите за основаването на „Мемориал“.

Людмила Алексеева основава през 1976 г. заедно с Андрей Сахаров и други активисти Московската хелзинкска група, която да следи за спазването на Заключителния акт от Хелзинки в Съветския съюз. От 60-те години насам Людмила Алексеева води кампания за справедливи съдебни процеси на арестуваните дисиденти и за тяхното обективно отразяване в медиите.

Цел на наградата Сахаров

Човешките права, демокрацията и правовата държава са едни от главните приоритети на Европейския парламент. Наградата Сахаров, на името на известния физик и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, се връчва ежегодно от 1988 г. насам на личности и организации, които:

  • защитават правата на човека и основните свободи, особено правото на свободно изразяване;
  • се борят за защита на правата на малцинствата;
  • насърчават спазването на международните споразумения в областта;
  • насърчават демокрацията и върховенството на закона.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)