Неликвидна и разнопосочна търговия на валутните пазари (4 януари 2010 г., 16:27 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Търговията на валутните пазари през последната седмица на 2009 г. беше разнопосочна, вяла и неликвидна при отсъствието на повечето големи институционални пазарни участници. Инвеститорите реализираха печалби от силното поскъпване на щатския долар през последния месец и това доведе до няколко силни разнопосочни движения, които в крайна сметка не промениха съществено позициите на основните валутни двойки от предишната седмица.

Американският долар рязко поскъпна спрямо всички основни валути във вторник след публикуването на макроикономическите данни от САЩ. Индексът на потребителското доверие в САЩ за декември се покачи до 52.9 пункта, при очаквания за покачване до 52.3 пункта, след като бе 50.6 пункта за ноември. Това е тримесечен връ� на индекса на потребителското доверие. Зелените пари загубиха част от печалбите си в сряда и по време на европейската търговска сесия в четвъртък, но завършиха годината с ново силно покачване, след публикуването на седмичните данни за заетостта в САЩ. Първоначалните заявки за помощи при безработица регистрираха спад от 20 хил. спрямо предишната седмица до 432 хил. при очаквания за 460 хил. Това беше най-ниското ниво на показателя от средата на 2008 г.

Еврото завърши годината с растеж от 2.5% спрямо щатския долар на 1.4334 долара въпреки, че през декември загуби 4.4% от стойността си спрямо зелените пари. Доларовият индекс, който измерва стойността на американските пари спрямо 6 основни валути завърши 2009 г. на 78.225-спад от 4.1%, но се повиши с 4% през декември. Зелените пари достигнаха четиримесечен връ� спрямо японската йена на 93.16 йени за долар в четвъртък. Най-добре представящите се валути през тази година бяха австралийския и новозеландски долар, които се повишиха спрямо американския си съименник съответно с 28% и 24%.

През по-голяма част от годината американския долар поевтиняваше заради очакванията на пазарните участници, че американската икономика ще се възстанови по-бавно от останалите развити икономики и, че в резултат Федералният резерв ще запази лихвите на рекордно ниските им нива за дълго време. Тази тенденция се промени през декември след поредица от положителни макроикономически данни от САЩ, които подсказаха, че централната банка на САЩ вероятно ще затегне монетарната си политика и ще повиши лихвите в началото на 2010 г.

Предстоящата седмица

Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено към месечните данни за заетостта в САЩ, които ще бъдат оповестени в петък. Статистиката е изключително важна, тъй като до голяма степен ще определи тенденцията на движението на американската валута. При по-добри от очакваното данни възхода на долара ще продължи, а при по-слаби от очакваното данни най-вероятно ще видим корекция на поскъпването на американските пари от последния месец.

Ето и по-важните събития за тази седмица:

понеделник: индекс на производствената активност във Великобритания, индекс на производствената активност в САЩ изчисляван от института ISM (Institute of Supply Management);

вторник: индекс на цените на жилища във Великобритания за декември, продажби на жилища в САЩ за ноември;

сряда: разрешения за ново строителство за ноември в Австралия, индекс на активността в сектора на услугите на Великобритания (декември), седмични данни за заетостта в САЩ, индекс на активността в сектора на услугите на САЩ (декември), стенограма от последното заседание за монетарната политика на Федералния резерв;

четвъртък: продажби на дребно в Австралия (ноември), търговски баланс на Австралия (ноември), решение за лихвените проценти на Английската централна банка (АЦБ), решение за програмата за количествени улеснения на АЦБ, официални правителствени данни за седмичните заявки при безработица в САЩ, индекс на производствената активност изчисляван от Richard Ivey School of Business (декември);

петък: индекс на производствените цени във Великобритания, официални данни за безработицата и заетостта в Канада за декември, официални правителствени данни за заетостта в непроизводствения сектор на САЩ за декември, официални данни за нивото на безработица в САЩ на Министерството на Труда за месец декември.

Технически анализ EUR/USD

Американската валута направи експлозивно възстановяване спрямо еврото през декември и оформи първата импулсивна вълна от над 900 пипса. Фибоначи анализ на цената и времето подсказва, че ще видим корекция при EURUSD през този месец, която вероятно ще завърши в периода 08.01-18.01 в диапазона 1.4680-1.4789 Поскъпването на долара би трябвало да продължи впоследствие и да достигне до 1.3966-1.3794 в периода 22.02.2010-14.03.2010.

Съпротива 1.4570 1.4789 1.4943
Подкрепа 1.4217 1.3966 1.3794

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)