Ню Йорк в очакване на седмия Фестивал на българския филм (18 ноември 2009 г., 12:05 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

Съзвездие от български кинаджии заминава за Ню Йорк, където от 8 до 13 декември ще се проведе седмият Фестивал на българския филм. Сред гостите на събитието са Явор Гърдев, Камен Калев, Иглика Трифонова, Гергана Плетньова, Мартичка Божилова, Светослав Овчаров и Димитър Гочев, които ще представят едни от най-успешните български филми от последната година и половина.

Организатор на фестивала е Фондация за Българо-Американски културен обмен под патронажа на Президента на Република България и с подкрепата на фондация Америка за България, Национален филмов център и Културния институт към Министерство на външните работи.

Акцентите на фестивала, организиран и осъществен за пореден път от Фондация за Българо-Американски културен обмен на актрисата Жана Караиванова, са междукултурния диалог и ролята на България в изграждането на транс-Атлантически културен мост между Европа и Съединените щати. „Киното съдържа в себе си всички останали изкуства – музика, слово, художество, архитектура, танц... А в последните три години българското кино получи толкова категорични и високи международни оценки и награди, че заслужено се превърна в един от най-добрите посланици за таланта и уменията на българите пред света. Тазгодишната селекция, обаче, е силна и с още нещо – филмите са буквално продукт на международния културен обмен – ключово понятие в Европейската стратегия за културно развитие 2007 – 2013 г. Те са създадени в партньорство с Турция, Сърбия, Унгария, Македония, Хърватска, Босна, Съединените Щати, Германия... Тази година представяме пред взискателната американска публика филмова продукция, създадена в региона на Югоизточна Европа, в която България играе ключова роля. Оттук нататък фестивалът ще се развива в тази посока.” (Жана Караиванова)

Българското предложение за наградите „Оскар” - „Дзифт”, реж. Явор Гърдев, ще открие фестивала. Програмата включва „Източни пиеси” на Камен Калев, отличен на най-големите кино форуми в света и новия филм на Иван Черкелов „Раци”, който съвсем наскоро имаше своята българска премиера след участия в конкурсните програми на фестивалите в Москва и Карлови Вари. Ще бъдат представени „Козелът” и „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” на доайените Георги Дюлгеров и Светослав Овчаров, в които главните роли са поверени на американските актьори Анджела Родел и Крис Хайслър. Част от програмата са балканският еквивалент на „На гребена на вълната” - „Прогноза” на реж. Зорница София и българо-сръбско-босненската копродукция „Свети Георги Убива дракона” на реж. Сърджан Драгоевич.

По традиция фестивалната програма съдържа и документални и късометражни филми. Късите предложения са „15” - кратки кино новели от 15 автори – едни от най-известните български имена в областта на киното, театъра и съвременното изкуство, представящи последните 15 години от живота в България и създадени по повод 15-годишнината на в. „Капитал”.

Сред документалните заглавия са „Куба е музика” на Илиян Джевелеков, „Джазта-праста” на Андрей Слабаков, „Коридор №8” на Борис Десподов и „Роднини” на Иглика Трифонова. Филмът разказва забележителната история на господин Шевкет Чападжиев, който е започнал пътя си като беден емигрант, пристигнал с 50 цента от малко село на българо-турската граница в САЩ и който днес се нарежда между едни от най-богатите хора на континента. Господин Чападжиев и неговото семейство ще бъдат специални гости на фестивала.

За първи път зрителите на фестивала ще имат възможността да гласуват за любимия си филм на фестивала. Режисьорът, спечелил сърцето на публиката, ще получи премия в размер на 1000 долара.

Като най-голямото събитие за родното киноизкуство в чужбина, Фестивалът на българския филм в Ню Йорк отваря широко врати за представяне на българските култура и история в САЩ. В предстоящото издание организаторите обръщат специално внимание на възможността за световен пазар на българските филми и тяхната продаваемост. Продуценти и куратори от Балканите и България и представители на американски дистрибуторски компании ще вземат участие в съпътстващата дискусия „Киното на Югоизточна Европа – специфики и перспективи”, организирана в партньорство с престижния Колумбийски университет. Нейната основна цел е да разкрие перспективи в разпространението на Българските и Балкански филми в САЩ на фестивалния и комерсиален пазар.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)