Ограда срещу оградата до Руската църква (6 януари 2010 г., 15:22 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ето какво е становището на ВМРО по възобновения проблем с градинката до Руската църква:

"Привидно решеният въпрос с градинката до Руската църква „Св. Николай” се оказа жив. Отново се появи опасност строителна ограда да опаше зелената площ.

ВМРО в София ще положи всички усилия и ще използва всякакви средства, за да предотврати загубата на още една ценност в архитектурната среда на столицата. Ще издигнем ограда срещу оградата. Няма да допуснем ограда – дори ако се наложи да я разрушаваме.

Както обикновено в такива случаи, сега следва заливане с медийни подробности от съдебно-строителна сага. Зад подробностите обаче се крие един значим извод: управленията на града до този момент не успяват да гарантират на столичани поносима и предвидима градска среда. Нещо повече, в многогодишната уродлива ситуация в столицата се случи така, че модернизацията на града по правило се превръща в опасност за спокойствието на гражданите на столицата. Развитието се превръща в пречка.

Сега е застрашено едно оцеляло по чудо свободно пространство, гледката към прелестна църковна сграда и ансамбъл от знакови софийски здания, сред които и Военният клуб. Застрашено е лицето на София. Представителният образ на столичния град в самото сърце на държавата. Загубата на градинката до Руската църква е много повече от загуба на тревна площ, това е загуба на значима част от облика на столицата ни, при това – загуба за поколенията. Затова Столичната община ще трябва спешно да намери решение в полза на очевидния обществен интерес. Окончателно.

В дни, когато в света още е актуален отгласът от екологичния дебат в Копенхаген, случки като тази дават една неочаквана, видима, осезаема гледна точка към темата за околната среда. Грижата за природата започва тъкмо с такива ежедневни казуси. Започва от онова, което ни заобикаля непосредствено. Започва от тук.".

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)