Открива се изложбата „Костюми и илюстрации” на Юлиян Табаков (14 ноември 2009 г., 01:13 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

На 16 ноември в 18.00 ч. в Галерия „Средец” на Министерство на културата ще бъде открита изложбата „Костюми и илюстрации” на Юлиян Табаков. „Костюми и илюстрации” е третата самостоятелна изложба на възпитаника на Средното художествено училище за приложни изкуства към Министерството на културата в София. В експозицията, която ще бъде открита от зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев, са включени костюмни ескизи, реализирани костюми от представления през последните седем години и богат снимков материал. Ще бъдат показани и някои от най-новите илюстрации на Юлиян Табаков.

Сценограф, режисьор, дизайнер, илюстратор - Юлиян Табаков е творец със силно индивидуално присъствие. Неговите решения - на пръв поглед изненадващи, показват винаги нова и като че ли неочаквана гледна точка. Той поднася своите идеи непринудено и с лекота и елегантно ни кани да се огледаме наоколо.

Юлиян Табаков е роден на 2 юли 1975 г. Завършил е Средното художествено училище за приложни изкуства – София, специалност „Детски играчки”, сценография в НХА „Николай Павлович” и скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж.

Първата професионална изява на Юлиян Табаков като сценограф е авторският му спектакъл „Три сестри” по Чехов – постановка на НДТ „Сълза и смях” (сезон 1999-2000 г.).

От 2002 г. работи в Швеция с “Teater Giljotin”- Стокхолм, „Uppsalastads teater” - Упсала, “Gjotebogstads Teater” - Гьотеборг, “Norbottens teater ” - Люлеo, където е автор на сценографиите и костюмите.

През 2007 г. прави сценография и костюми за „Бурята” от Шекспир в “Mazasis Teatras” - Вилнюс, 2008 г. за „Троил и Кресида” от Уилям Шекспир в „Театр Имени Е. Вахтангова” - Москва, „Малка пиеса за детската стая” и „Приятно и страшно” от Яна Борисова - Театър „199”.

Юлиян Табаков има две самостоятелни изложби - „Няколко бележки относно Красотата” (София, Стокхолм) и „Фотография и скулптура” (Стокхолм).

Професионалните му интереси са насочени и към модния дизайн. През 1998 г. печели трета награда на конкурс за мода. Участвал е в различни модни колекции. Автор е на илюстрации към стихосбирки и детски книги. В момента работи над първия си документален филм.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)