Песента на Джон Ленън и Пол Маккартни е начало на радиопредаване по Хоризонт (15 септември 2019 г.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

15 септември 2019 г.

Let It Be, The Beatles album logo (1970).svg

Радиопредаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР започна с кратък встъпителен обзор на седмицата и песента на Бийтълс „Let it be“. Този традиционен за протестни периоди в медиите музикален фон е подбран съвсем очаквано. Песента на промяната и надеждата е емблема за историческите събития в България от 80-те години на XX век насам, свързани с недоволство срещу „статуквото“. Очаквано за Дайджеста на програма „Хоризонт“[1] предстои обсъждане на щекотливите събития от седмицата за вътрешната политика на България.

Водещият отбеляза, че отново свободата на българското общество е поставена пред изпитание.

Предаването[2] започна с диалог с министъра на образованието и науката.[3] Повод за това е първият учебен ден, който по изключение ще е утре, заради неделния ден на датата 15 септември.

Компетентностният подход, за който говори министърът, като средство за осъществяване на функционална грамотност, е нов и ще бъде приложен през новата учебна година. Министърът подчерта, че промяната в програмите няма да осъществи реформите. Числовите показатели са, че измежду първите 5000 най-добре представили се завършващи, само 115 са предпочели да се заемат със следване за придобиване на учителската професия.

По множество въпроси, свързани с очакванията от реформите и други проблеми интервюто с министъра на образованието продължи около 30 минути.

Други участници в предаването:

Източници

  1. За „Неделя 150“
  2. Най-новото от „Неделя 150“
  3. Красимир Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители
  4. Драгомир Стойнев: Държавата е в пълен хаос
  5. Тома Биков: Ръководството на БНР ясно да обясни действията си