Направо към съдържанието

Песента на Джон Ленън и Пол Маккартни е начало на радиопредаване по Хоризонт (15 септември 2019 г.)

От Уикиновини

15 септември 2019 г.

Радиопредаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР започна с кратък встъпителен обзор на седмицата и песента на Бийтълс „Let it be“. Този традиционен за протестни периоди в медиите музикален фон е подбран съвсем очаквано. Песента на промяната и надеждата е емблема за историческите събития в България от 80-те години на XX век насам, свързани с недоволство срещу „статуквото“. Очаквано за Дайджеста на програма „Хоризонт“[1] предстои обсъждане на щекотливите събития от седмицата за вътрешната политика на България.

Водещият отбеляза, че отново свободата на българското общество е поставена пред изпитание.

Предаването[2] започна с диалог с министъра на образованието и науката.[3] Повод за това е първият учебен ден, който по изключение ще е утре, заради неделния ден на датата 15 септември.

Компетентностният подход, за който говори министърът, като средство за осъществяване на функционална грамотност, е нов и ще бъде приложен през новата учебна година. Министърът подчерта, че промяната в програмите няма да осъществи реформите. Числовите показатели са, че измежду първите 5000 най-добре представили се завършващи, само 115 са предпочели да се заемат със следване за придобиване на учителската професия.

По множество въпроси, свързани с очакванията от реформите и други проблеми интервюто с министъра на образованието продължи около 30 минути.

Други участници в предаването:

Източници

  1. За „Неделя 150“
  2. Най-новото от „Неделя 150“
  3. Красимир Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители
  4. Драгомир Стойнев: Държавата е в пълен хаос
  5. Тома Биков: Ръководството на БНР ясно да обясни действията си