Преустановено излъчване на програма „Хоризонт“ заради профилактика (13 септември 2019 г.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

13 септември 2019 г.

В 6 часа сутринта на 13 септември 2019 г. всички предаватели на програма „Хоризонт“ на БНР преустановиха излъчване на програмата в ефир. Това беше обявено в новинарската емисия от 21 часа на 12 септември. Предаванията можеха да бъдат слушани единствено онлайн или на запис в сайта на радиото до 11 часа на същия ден. Причината, посочена от медията, е техническа профилактика.

Отзвукът от тази ситуация и предшестващите я административни промени в състава на ръковоството на медията, заедно с отнемането и повторното даване на отговорности в областите, за които е работила напоследък журналистка от сутрешното предаване на „Хоризонт“, се изразява в множество публикации.

За казуса с длъжностната характеристика на журналистката писаха и говориха в БНР.

За оставката на временно изпълняващия длъжността директор на програмата в телефонно интервю от Радио Шумен разговарят с медийния експерт проф. Георги Лозанов[1]. Критическата позиция по отношение на властта, твърди той, се преподава на студентите по журналистика.

Как реагира Премиерът и неговите определения[2] [3]

Публикувани са материали и на английски език. Евронюз[4] осведомява за нарушаване свободата на словото в България и отново припомня, че сме на 111-то място в света по показателя.

Дойче веле задава въпрос[5].

Повече въпроси около темата, са свързани и с другата популярна напоследък тема, за протести срещу предстоящ избор на Главен прокурор на Република България. [6]

„Свободна Европа“ описва причините за протестите и противоположните решения на управата на радиото с няколко публикации.[7] [8]

С фотос от протестите пред Българското национално радио в „Свободна Европа“[9] се напомня, че винаги, когато се извършват профилактики, това става на регионално разделение, а не навсякъде.

Депутатите разискваха на свое заседание положението в БНР. [10] Изказванията им са в очакване на намеса на СЕМ и нормализиране на обстановката в БНР.[11]

Източници

 1. Георги Лозанов за скандала в БНР
 2. Бойко Борисов: Не съм оказвал натиск върху БНР за Великова
 3. Борисов за отстраняването на журналиста Силвия Великова: Главанаци
 4. Bulgarian Journalists Protest Over Freedom of Speech
 5. Защо Силвия Великова? Какво се случва в БНР?
 6. Депутати коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР
 7. БНР сваля от ефир Силвия Великова заради "длъжностната ѝ характеристика"
 8. Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР
 9. За пръв път в историята си "Хоризонт" спря да излъчва в цялата страна
 10. "БСП за България" излезе с декларация в защита на свободата на словото
 11. Депутати коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР