Промени в Закона за електронните съобщения ще премахнат раздутия щат (12 ноември 2009 г., 12:12 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви на пресконференция предстоящи промени в Закона за електронните съобщения /ЗЕС/, с които се намалява съставът на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 комисари. Предлага се мандатът на членовете на комисията да бъде 5 години.

Предложението е в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което бе одобрен съвместен доклад на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на министър Цветков за оптимизиране на състава и мандата на независимите регулаторни органи.

Промените в ЗЕС имат за цел да възстановят нарушения модел на работата на съобщителния регулатор. Години наред той е бил съставен от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. За регулирания към момента в страната ни пазар на съобщителни услуги, е необоснована раздута структура.

Броят на комисарите бе в последните дни от мандата на предишното правителство без приемливи мотиви и финансова обосновка. За сравнение моделът, който сега се предлага в ЗЕС, е разпространен в по-голяма степен в европейските държави. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.

Предлаганите изменения в Закона напълно гарантират независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията, е категоричен Александър Цветков. Няма промяна в квотите спрямо положението отпреди увеличаването на числеността. Спазено е и изискването за приемственост.

Преструктурирането на осемте регулаторни органа в страната – КРС, съвет за електронни медии, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминацията, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще доведе до освобождаване на 26 щата като икономиите за бюджета ще бъдат в размер на около 1 500 000 лв. годишно.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо(лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)