Протест срещу промени в Закона за генетично модифицираните организми (12 януари 2010 г., 19:01 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Утре, сряда 13 януари, от 11:30 до 13:00 ч. срещу северния вход на Народното събрание асоциация „Активни потребители“ (новото име на Българската национална асоциация на потребителите) организира протест срещу промени в Закона за генетично модифицираните организми, които парламентът се готви за приеме.

Други организации, които подкрепят протеста и ще присъстват на него, са: Екологично сдружение „За Земята”, Сдружение „Агролинк”, Коалиция „За да остане природа в България”, Българска асоциация Биопродукти, Biodiversity.bg, Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, ОЦОСУР, Орловият кръг, Ohmypiggy.org, Коалиция „Чиста храна – честен поминък”.

Ако законът се либерализира, както се предвижда, очаква се генетично модифицираните организми и базираните на тя� стоки да залеят българския пазар. Основен проблем на либерализацията на ГМО в България ще е загубата на генетичен ресурс. Вносни генетично модифицирани растения ще заменят традиционните български сортове по чисто икономически причини, без връзка с вкусовите им качества и полезни съставки.

Както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и в България след 20 години може да изчезнат родните сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия, ще бъде необратима.

Друга притеснителна тенденция е, че от 2004 г. до момента инспектори на Министерството на здравеопазването, които извършват регулярни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.), постоянно откриват продукти, които съдържат съдържат над 0.9% ГМО (0.9% е максимално допустимото количество по закон), без това не е отбелязано на етикета. Информацията, че са открити такива нарушения, се публикува с огромно закъснение - чак месеци или години по-късно в разни доклади. Ако сегашният неефективен контрол върху храните се пренесе в среда с либерализирани ГМО, последиците, включително за здравето на нацията, са непредсказуеми.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)