Сигърни Уивър мечтае за среща с извънземни (17 декември 2009 г., 15:02 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сигърни Уивър застава на снимачната площадка на режисьора Джеймс Камерън за втори път в своята кариера. В най-новия му проект "Аватар", най-скъпият филм в историята на кинематографията, тя изпълнява ролята на учен, водещ двойствен живот на човек и извънземна от планетата Пандора. В интервю за Дни.ру тя си признава, че й се иска да срещне пришълци и в реалния живот.

- Сигърни, вярно ли е, че д-р Грейс, вашата героиня в "Аватар", е самият Джеймс Камерън?

  • О, не. Това би било преувеличено. Длъжна съм да го кажа, понеже Джим е прекрасен и страстен учен, но той и Грейс са много различни. По-скоро би�

казала, че ако се познаваха в реалния живот, то те биха се наслаждавали взаимно на компанията си.

- По ваша преценка "Аватар" действително ли е нещо ново в кинематографията?

  • Струва ми се, че тези, които не познават процеса на създаване на този филм, едва ли могат да оценят неговото новаторство. "Аватар" е толкова добре направен, че изглежда като един много красив филм, но във вътрешността на тази красота е заложена съвсем нова технология, която се прилага не само за специалните ефекти, но и за цели сцени. Това ще повлияе на предпочитанията на зрителите - имам предвид на това какви филми ще поискат да гледат в киносалоните. Предполагам, че с времето в 3D ще излизат и нискобюджетните филми - все пак това позволява на зрителя да се чувства в самия център на действието.

- Цялото действие, което протича в безумно красивия свят на планетата Пандора, всъщност се е развивало на фона на празни екрани?

  • Нищо не сме правили на фона на "зелен" екран. Имаше една голяма празна стая с вградени навсякъде камери. Допълнителни камери имаше и на нашите шлемове. Нямам представа как впоследствие са го направили, но беше взето всичко, което правехме там в черни костюми и отгоре бяха насложени всички специални ефекти. Това, което преживявахме в празната стая бе само игра на въображението. Джим може да каже "Представи си, че това е цвете". Друг път може да ни подложи на нещо, което да предизвика реакцията ни, например изведнъж виждаме водопад или се спускаме по клони. Но въпреки подсказките на Джим, все пак ни се налагаше да разчитаме предимно на своето въображение.

- Цигарата в ръцете на вашата героиня истинска ли е или нарисувана?

  • Истинска. Джим искаше тя наистина да бъде лесно възпламенима.

- Пушите ли в реалния живот?

  • Не, и на снимачната площадка пуше�

безникотинови цигари, които имаха отвратителен вкус. Но съм съгласна с Джим, че Грейс е невротичка. Тя постоянно се гризе, нещо чупи или - ето, пуши!

- Не за пръв път работите с Камерън. Доколко дава той свобода на актьорите на снимачната площадка?

  • Джим създава атмосфера, в която всеки се чувства свободен. Аз се старая да бъда винаги открита, а Сам, например /Уортингтън, изпълнителят на главната роля/ винаги е много спонтанен. Всеки има радличен стил на работа на снимачната площадка, но за Джим е важен крайният резултат - всичко в кадъра да бъде реалистично.

- Камерън за втори път ви среща на екрана с извънземни същества: В "Пришълецът" те бяха зли и жестоки, а в "Аватар" излъчват доброта и мъдрост. Как според вас ще се държат в действителност нашите вселенски братя по разум, когато в един прекрасен ден кацнат на Земята?

  • Аз знам, че ние не сме сами във Вселената и често си мисля ще доживея ли да срещна истински извънземни. И ми се иска да вярвам, че те ще са гледали филм с моето участие и няма да ги е стра�

от мен. Не мисля, че изглеждат като нас, но ето как си го представям. Съществата, които някога ще ни навестят ще притежават силно развит интелект и ще дойдат при нас с мир, като наши братя и сестри. Надявам се да съм свидетел на това.

- Ридли Скот се готви да снима нов филм за Пришълеца. Ако ви покани, ще приемете ли да участвате?

  • Доколкото знам там сюжетът ще предхожда този на вече заснетите филми и едва ли ще има място за Рипли. Харесвам и четирите филма и се радвам, че Ридли ще има непосредствено отношение към новия проект - това, както се казва, гарантира качеството. Но не виждам нито един повод за появата на Рипли в предисторията на "Пришълецът". /Дни.ру

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)