Симеон Лютаков: Никога през живота си не съм мечтал за нито една роля (16 ноември 2011 г., 14:16 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Симеон Лютаков е роден в Русе. Завършил е ВИТИЗ в класа на проф. Елена Баева. След като завършва образованието си, Симеон започва да играе във Варненския драматичен театър, където е участвал в повече от 40 постановки, сред които „Калигула”, „Крум”, „Бастард”, „Марат Сад” на Явор Гърдев. Работил е с Николай Ламбрев във „Фистинг”, в хитовия спектакъл „Прашка” с режисьор Георги Михалков, „Котка върху горещ ламаринен покрив” на Красимир Спасов, „Български работи” на Пламен Марков, „Хамлет” и „Обезчестената монархия” на Вили Цанков, „Илирия” и „Игра на любов и случайност” на Галин Стоев.

Снимал се е във филми и сериали „Тя и той”, „Църква за вълци”, „Дзифт”. Играе главна роля заедно с Калин Врачански в „Още нещо за любовта” на Магдалена Ралчева, чиято премиера предстои.

Освен актьор Лютаков е и фотограф и модел. Има четири самостоятелни и участва в редица общи изложби. Печелил е награди за своите фотографии.

Има дъщеря на 9 години.

Трудни ли бяха снимките на сериала?

Не, приятни са, и то много!

Има ли сцени, при които използвате дубльори?

Да, има такива сцени. Но няма да издавам кои са. Дано и зрителите да не се досещат. Има някои по-екстремни кадри, където сме включвали дубльори. Аз не искам дубльор, засега няма нужда. Ще се опитвам да се справям в максимална степен с тези предизвикателства.

Случвало ли се е да получаваш някакви наранявания в такива сцени?

В този филм – не. Но по принцип в професията ми се е случвало доста често. В театъра. Пропадал съм под сцената през дъските. Но на снимачна площадка, слава Богу, не. Всъщност имаше такова предизвикателство в "Седем часа разлика", когато гръмна колата, и когато остатъчните гърмежи от четирите гуми ги чувах зад себе си, и си представях как хвърчи горяща гума и ми се залепва по врата. Но това беше само страх, не се случи нищо.

Кои черти от характера на героя си от "Седем часа разлика" би искал да притежаваш?

Не съм мислил върху това. Може би защото прекалено много съм мислил върху Иван Иванов и съм го приел в себе си и съм започнал да го разбирам. И вероятно сме се допълнили взаимно с него. Той мен, аз него. И става едно смесване на усещания. И ми е много трудно да кажа кои негови черти бих искал да нося. Но все пак.. Той реагира бързо и адекватно в много ситуации. Аз като човек не съм толкова бърз и адекватен, повече обмислям нещата, по-плахо подхождам и по-практично към някои неща. Иван е много директен. Това е готино качество и понякога имам нужда да бъда такъв. Не много често, но понякога бих искал да бъда такъв.

От ролите, които си изпълнявал до момента, има ли някоя, която не би искал да повториш?

Не, не. Това е много интересн въпрос. Първо, бих искал да забравя всичко, което съм знаел за ролите си досега и да ми се случат втори път, няма никакъв проблем. Определено изобщо няма роля, която не бих искал да изиграя. Напротив, вероятно бих я посрещнал като предизвикателство и бих се постарал още повече.

Занимаваш се и с фотография. Кога намираш време?

Напоследък не намирам, честно казано. Много ми се снима. Гледам всички оператори, осветители, целия екип ги гледам в ръцете и тайно им завиждам, че те докосват тези обективи и тази техника и снимат. И чакам да дойде някакъв по-дълъг период на почивка, в който да поснимам малко.

Как избираш какво да снимаш?

Аз се забавлявам със снимането и си почивам. По най-различни начини си избирам нещата, просто по някога си харесвам хора, които ми стават интересни, харесвам си места, които са ми интересни, цели теми, тематични серии. По неведоми начини се случват тези неща.

В живота харесваш ли жени като Таня Стоева?

Какви са жените като Таня Стоева? Ако говорим за корумпирани хора, не биха ме привлекли по никакъв начин. Таня е прекрасна, но с някои недостатъци в личния й живот, които са й се случили досега. Да, бих обърнал внимание на такъв човек в живота.

Ролята на Иван Иванов промени ли те по някакъв начин?

Не. Аз съм същият. Това е роля, това е работа и аз си върша работата. Работата ни променя понякога, но на този етап аз съм си същият. Може след време да предизвика някакви промени в мен. Засега не.

Има ли дума, която те описва като човек?

Никога не ми е минавало през ум да се описвам с една дума! Не мога да се опиша с николко думи, предпочитам да не го правя.

Срещал ли си истинската любов в реалния живот?

Да, срещал съм я.

А на снимачната площадка?

Влюбвал съм се в колежка, но много, много отдавна. С течение на годините по-професионално и сериозно започнах да гледам на нещата, които правя, и не съм си позволявал. Това неминуемо пречи на работата. Е, понякога помага. Но за мен, като цяло мисля, че би ми пречило. Скоро не ми се е случвало такова нещо.

Би ли искал да работиш в чужбина?

Аз съм работил в чужбина, но не съм работил като актьор, защото нямам шанс. Езикът е страшна бариера за актьорите. Колкото и добре да си мислиш, че знаеш един чужд език, винаги се оказва накрая, че не го знаеш добре, и че това личи в работата ти. Мен ме привлича Америка. Може би защото никога не съм бил там. Всъщност Америка не ме привлича за работа. Тя ме привлича да отида да поснимам. Хубава поредица от места съм планирал в главата си, къде точно бих искал да отида. Но виж, ако ме питаш къде бих искал да живея, най-вероятно във Франция.

За какви роли си мечтал в началото на кариерата си и дали още мечтаеш за тях?

Никога през живота си не съм мечтал за нито една роля. Мечтал съм само за едно единствено нещо: да попадам на добър екип, който да ми предложи интересна работа и да работим заедно. От това по-хубаво няма. Тогава всякакъв въпрос каква е ролята отпада, защото процесът ще бъде интересен и той при всички положения ще е полезен за теб. Това искам да ми се случва!

Деница Томова, btv.bg

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)