Според ЕП трябва да се обърне внимание на причините за пиратството в Сомалия (27 ноември 2009 г., 14:28 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

Операцията на ЕС срещу пиратството в Сомалия е успешна, но пиратството не може да бъде премахнато, ако се проявява слабост пред пиратите, както и ако не се обърне внимание на основните причини за него, като бедността и нефункциониращата държава. Парламентът настоява също така всички плавателни съдове да се регистрират към организациите за морска безопасност.

Операцията на ЕС NAVFOR "Аталанта" срещу пиратството в Сомалия успешно е допринесла за морската сигурност в крайбрежните води на Сомалия, се казва в резолюция на ЕП, приета в четвъртък с 479 гласа "за", 96 "против" и 54 "въздържали се". В този контекст депутатите призовават Съвета да удължи операцията с още една година след приключването на настоящия мандат на 12 декември 2009 г.

Проявата на слабост пред пиратите може да бъде контрапродуктивно

Според депутатите успешна борба с пиратството може да се води единствено ако се обърне внимание на основните причини за проблема, които идват от сушата и включват бедността и нефункциониращата държава. Те призовават също така независим комитет да разследва военните престъпления и нарушенията на правата на човека в Сомалия.

"Отношение на слабост", проявено пред исканията на сомалийските пирати, "без прилагане на необходимите принудителни мерки", би могло да бъде контрапродуктивно и да даде нежелателни резултати в бъдеще, смятат членовете на ЕП. Затова те искат Съвета да проучи възможността за нова, малка по мащаб операция по ЕПСО (успоредно с операция "Аталанта") за обучение на сомалийските сили за сигурност.

Плавателните съдове трябва да се регистрират за по-голяма безопасност

Депутатите изразяват съжаление, че 35-40% от плавателните съдове в региона не са регистрирани в организациите за морска безопасност. Всички плавателни съдове трябва да следват препоръките на EU NAVFOR операция "Аталанта", за да се намали рискът от нападение или залавяне, се казва по-нататък в резолюцията

Токсични отпадъци и незаконен риболов

В заключение членовете на ЕП настояват ООН и Комисията да проведат пълно разследване на изхвърлянето на токсични отпадъци и незаконния риболов по сомалийското крайбрежие, както и да подпомагат усилията за осъждане на отговорните за тези престъпления.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)