Среща с въображаемия свят на Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет на 6 февруари в зала “България” (18 януари 2010 г., 12:15 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

След три седмици българската публика ще има възможност да се разходи из света на виртуозния басист Рено-Гарсия Фонс, който ще ни отведе на юг, следвайки въображаемата линия, свързваща Средиземноморието, Латинска Америка и Ориента. Пътешествието ще се осъществи с помощта на квартета на Рено-Гарсия Фонс - Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо- перкусия, а специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще изпълни картината и ще направи преживяването незабравимо.

Като всеки велик музикант Рено-Гарсия Фонс гледа скромно назад във времето и обяснява как е започнал да свири на контрабас: “Срещата ми с контрабаса беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел разбрах, че това е инструментът, на който щя� най-пълноценно да се изразявам отсега нататък.

Инструментът разбуни въображениео ми – започна� да си представям, че контрабасът изразява универсалната музика. С него може� да свиря класическа музика и джаз, но ме доближаваше и до уърлд културата, която винаги ме е въодушевявала. Учители ми бяха Жан-Пиер Ложеро – солист в парижката опера и великият Франсоа Рабат.

След петгодишни занимания, навърши� 21 г. и пое� своя път - опитва� и преобразува� своята техника като изучавах, търсе� и черпе� идеи от средиземноморската, индийска, арабска, афро-латинска традиция, джаза и съвременната камерна музика.”

Виртуозният изпълнител създава своя стил като подхожда непреднамерено към инструмента и разширява хоризонта му. Това е възможно и посредством специалното модифициране на инструмента. “Стана ясно, че подходът ми е непреднамерен и новаторски, като водещ винаги е бил стремежът ми да превърна контрабаса в пеещ солов инструмент. С тази цел и добави� пета струна във високия регистър на инструмента, за го отворя, без да променям автентичното му звучене.

Отделно от техническите умения и инструменталното изпълнение аз винаги съм искал да творя и да споделям музика без стилистични и жанрови граници, която хвърля мостове между джаза, класиката и традициите на Средиземноморието, Ориента и Латинска Америка – музика, която плава между тези светове и ме вълнува дълбоко.”, споделя Рено-Гарсия Фонс.

А вдъхновението му винаги са били:” не толкова от великите майстори на баса, колкото от хора като Пако де Лусия, Джон Коултрейн, Астор Пиацола, Джими Хендрикс.”

Пътешествието на юг с квартета на Рено-Гарсия Фонс с участието на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще се случи на 6 февруари в зала “България” от 19:30 ч.

Концертът на Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VXt6htVi3C4&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VXt6htVi3C4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)