Столичната 85 детска градина се пребори с насилието над хлапетата (12 февруари 2010 г., 18:38 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Столичната 85 ОДЗ „Звездичка” се намира в кв. Дружба – 1. Педагозите от детското заведение от години полагат усилия да се справят с насилието над децата, за които се грижат. А насилието е навсякъде – родители бият децата си, понякога някой от персонала посяга на дете.

Порочната практика вече е спряна и за насилието в детското заведение ще се говори открито, а в доказването на вината на насилниците ще се включват външни експерти, специалисти от отдела за закрила на детето и др. Така на практика за насилието ще се говори ясно и нито един акт на посегателство над деца няма да остане незабелязан. Родителите вече знаят как да разпознават симптомите на насилие над своите деца и няма да са безсилни, когато хлапетата се оплакват от възпитателски тормоз. За тя� обаче правилата също са много ясни – ако някой от педагозите научи, че малчугана е бит, унижаван или насилван у дома, службите ще бъдат сигнализирани веднага по определена схема. Политиката е резултат от работата по проекта „Заедно за децата”, финансиран от ФРГИ по програма „Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Политиката за закрила на детето в 85 ОДЗ определя реда, по който да се докладват сигналите за насилие над децата, както и мерките, които се предприемат вътре в детското заведение и извън него. Преди доказването на виновност или невинност, провинилият се педагог или служител има възможност да сподели своята гледна точка за конфликтната ситуация. За родителите, които насилват децата си, Политиката предвижда незабавно сигнализиране на службите по закрила и търсенето на отговорност. Документът насърчава и споделянето за неприемливо над децата поведение от страна на служители, свидетели на инцидентите, както и от страна на родителите, ако се намират на територията на детското заведение. Така няма да се разчита на безпомощността и зависимостта на детето от възрастните, категорични са от фондация „За Нашите Деца”.

Политиката за закрила на детето е създадена с широкото участие на родители, специалисти от детското заведение, експерти от социалните служби и деца. Чрез специални игрови техники малчуганите имаха възможност да разкажат за случки, в които са били удряни, наказвани или нагрубявани от възрастни.

За най-малките Политиката е преведена на достъпен език и е издадена в детска книжка за оцветяване. Всяка страница от книжката е с предупреждение, съвет или препоръка. Експертите на фондацията препоръчват с книжката да се работи в екип от възрастен и дете, за да могат малчуганите да разберат повече за това как да се пазят от злоупотреби. Книжката е дело на професионалния екип на рекламна агенция „Дигалайн”.

По данни на Държавната агенция за закрила на детето през 2008 година социалните служби са работили по 1602 случая на насилие над малчугани. Близо 500 от децата са били бити, 190 са били малтретирани сексуално, 254 са тормозени емоционално, а най-много хлапета, повече от 600, са били пренебрегвани от хората, които се грижат за тях. 81 на 100 от всички случаи са регистрирани в семейството, показва още държавната статистика. В детските градини и в училищата са регистрирани близо 120 случаи на тормоз.

С въвеждането на Политиката за закрила на детето, фондация „За Нашите Деца” продължава усилията си да се фокусира върху грижата за най-малките. Това е първата крачка на експертите на неправителствената организация да информират обществените места за грижа за деца за това, че насилието над малките е престъпление. Фондацията ще продължи да въвежда Политиката и в други детски градини и училища с идеята да даде ясен инструмент на професионалисти и родители в борбата със злоупотребите с деца.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)