Театрални етюди ще може да видите във Варна (2 ноември 2009 г., 22:00 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текст[редактиране]

Театър Българската Армия и Арт Галерия Ларго ще представят изложбата “Театрални етюди”.

Магията на театъра през погледа на 11 варненски художници ще може да се усети от 09 до 29 ноември в галерия Ларго, гр. Варна, ул. Тодор Икономов 1.

След успешната реализация на изложбата “Театрални етюди” като съпътстващо културно събитие в рамките на 17-тия Международен театрален фестивал “Варненско лято” през месец юни 2009 г. изложбата получи покана от директора на Театър „Българска армия” и председател на Българска асоциация за театър г-н Митко Тодоров да бъде представена в началото на новия театрален сезон и в София.

Варненските художници са изкушени от темата “Театър” и от предложението на галеристката Нели Вълчева да претворят магията “Театър” в платната си. Театралното изкуство винаги е било в симбиоза и кръвна връзка с работата на художниците – било то като сценографи, като художници на костюмите, плакатисти. И двете изкуства визуализират съвсем директно и пред зрителя авторовите идеи, терзанията и творческите им виждания.

Обекти на варненските художници са Любен Чаталов, претворен от Николай Русев и Галина Литвин, Ивайло Христов, представен от Явор Витанов, Крикор Азарян, нарисуван от Тодор Игнатов и портрет на самия Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър, нарисуван от Красен Бербенков. Веселин Костадинов разработва образа на Михаил Мутафов с по-нетрадиционен подход и техника, а Милен Маринов обрисува актьора от Варненския театър Жоро Велчовски с по-нетрадиционен поглед.

Изненада за софийската публика и ценителите ще бъдат портретите, нарисувани от Боян Янев и Иван Обретенов, които са се изкушили от красотата на актрисите от трупата на Театъра на Армията. Кои са те, ще разберем в деня на откриването на изложбата.

Участници: Боян Янев, Веселин Костадинов, Галина Литвин – Костадинова, Иван Обретенов, Красен Бербенков, Лора Маринова, Марина Варенцова – Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Тодор Игнатов, Явор Витанов.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)