Ученици изпълниха Института по елекрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски” - БАН в деня на отворените му врати

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

16 май 2019 г.
В деня на отворените врати на Института по елекрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски”, 9 май 2019 г., учените от ИЕЕС-БАН имаха удоволствието да посрещнат ученици и преподаватели от столични гимназии. В продължение на близо 4 часа в института гостуваха ученици и преподаватели от 10 и 11 клас на Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов", 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и преподаватели от Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“.

За всички тях бе организиран специализиран практикум, който включваше кратък лекционен цикъл за запознаване с основни електрохимични системи, демонстрации на моделни тестови устройства и различни конструктивни елементи на батерии и водородни преобразуватели, и завършващ с посещение на лаборатории.

  • Научният секретар, доц. д-р Виктор Боев, откри срещата с младите посетители на института като представи накратко мисията и основните тематики в дейността на ИЕЕС и запозна аудиторията с исторически данни за института и за БАН, който тази година отбелязва 150 години от основаването си.
  • Доц. д-р Гено Папазов, един от доайените и водещ учен на ИЕЕС, въведе учениците и техните преподаватели в темата електрохимия с кратък преглед на процесите, протичащи в класическия галваничен елемент цинк-мед и неговата принципна схема на работа. По-подробно д-р Папазов се спря на устройството на оловния акумулатор и електрохимичните реакции в него при заряд и разряд. Любопитство предизвикаха и представените от него тендендции за усъвършенстване производството на оловни акумулатори в отговор на новите изисквания от страна на бързо развиващите се технологии за транспорт и съхранение на енергия, и най-вече от гледна точка екологосъбразност на приложенията им.
  • Следващият лектор, гл. ас. д-р Илиян Попов, представи метал-въздушни системи за получаване на електрическа енергия, като по-подробно разгледа батериите литий-въздух и магнезий-въздух и протичащите в тях окислително-редукционните процеси. Той разкри и предимствата на такива батерии всред многообразието от електрохимични източници на ток.
  • Гл.ас. д-р Галин Борисов представи същността на технологиите за добив на водород чрез електролиза във воден електролизьор с полимерна електролитна мембрана и последващото използване на водорода за получаване на енергия в горивни елементи. Той обясни устройството, принципът на работа и процесите в основните типове водородни генератори.
  • В продължение на темата за водород и горивни клетки гл.ас. д-р Миглена Славова по-подробно разгледа водорода и неговото навлизане в транспортните средства, електрозахранвани с помощта на горивни клетки.
  • По време на демонстрациите във втората част от практикума ученици и учители с интерес разгледаха моделни устройства и тестови клетки и елементи, и се възползваха от възможността да получат компетентни отговори на редица въпроси, породени при първата им среща със света на науката за електрохимичните източници на ток.

В третата част от практикума учениците и техните учители преминаха по маршрут за разглеждане на лаборатории в ИЕЕС. Във всяка една от тях (изпитателна на суперкондензатори, изпитателни за оловни акумулатори, лаборатория за сканираща електронна микроскопия, лаборатория за порометрични изследвания, лаборатория за рентгенографски анализи и др.) се запознаха с изследователи на ИЕЕС, които им представиха апаратурата и нейното използване в осъществяване на научните изследвания.

Гости и домакини се разделиха едва в края на работния ден с пожелания срещите им да продължат и в бъдеще.

Източник

  • Информация от служители на ИЕЕС-БАН