Филм, подкрепен от НФЦ на Берлинале (6 февруари 2010 г., 13:03 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Подкрепеният от ИА „Национален филмов център” филм – „Космос” на режисьора Реха Ердем ще участва в секцията Панорама, която е част от Официалната програма на филмовия фестивал в Берлин.

Лентата разказва за Космос – крадец с неизвестен произход, който нахлува в живота на едно малко гранично градче и го променя из основи. Серия от странни събития около него кара хората в градчето да мислят, че той има дарбата да лекува. С този си филм Реха Ердем провежда едно задълбочено изследване на природата на човешките взаимоотношения, ефекта, който индивида има върху групата и групата върху индивида.

Секцията Панорама на фестивала представя нови филми на известни режисьори и нови вълнуващи открития на международната сцена. Селектираните филми са най-доброто от областта на арт киното, като целта й е да намери баланса между авторовата визия и зрителския интерес.

Филмът е турско-българска копродукция на компаниите Атлантик Филм /Турция/ и КаБоАл /България/. Миналата година те представиха в секцията Форум на същия фестивал филма „Моето слънце”, отличен с Tagesspiegel Readers’ Prize и също подкрепен от ИА „НФЦ”.

Реха Ердем е един от най-отличаваните турски режисьори в последните години. Негови филми са представяни и награждавани на фестивали по целия свят. Характерният му стил на разказване на истории вече е лесно разпознаваем за кинокритици и публика. Това е втората му колаборация с български екип, след „Моето слънце”. Копродуценти на филма от българска страна са братя Калинови.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)