Франки Запата прекоси Ламанша с ховърборд

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

4 август 2019

Френският изобретател Франки Запата стана първият човек в историята, прекосил Ламанша с ховърборд (летящ скейтборд). 40-годишният изобретател излетя сутринта в 06,17 часа по Гринуич от плажа Sangatte до Кале и кацна в Дувър, Великобритания за 25 минути.

Запата е бивш шампион в състезания с джет. Той се провали при първия си опит на 25 юли заради проблеми при презареждането. Опитът беше направен по случай 110 г. от деня, когато пионерът авиатор Луи Блерио създава първия самолет, с който прелита над Ламанша.

Първият опит за полет с Flyboard Запата, който е от Марсилия, прави преди три години. През 2018 г. френското правителство му предостави 1,3 милиона евро за развойна дейност, след като са се опитали да го привлекат чуждестранни инвеститори. Според министър Флоранс Парли машината може да бъде изпитана за различни цели, включително летяща логистична платформа или платформа за атака.

Първоначално Запата демонстрира платформата на парада на Деня на Бастилията в Париж, където заяви, че ховърборда "Flyboard Air" може да достига до скорост 190 километра в час и да лети в продължение на 10 минути.

Източници