Щатският долар продължава да потъва (9 ноември 2009 г., 16:13 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето


Текст[редактиране]

Доларът поевтиня рязко през изминалата седмица след като щатските борсови индекси се повишиха, а златото достигна до нов исторически максимум от 1100 долара за тройунция. Спрямо еврото зелените пари се понижиха до 1,4850 долара, а спрямо британският паунд отстъпиха до 1,66 долара.

През изминалата седмица заседания проведоха няколко от големите централни банки. Във вторник Централната банка на Австралия повиши основния лихвен процент с 25 базови пункта до 3,5%. Това е второто поредно повишение на лихвата след проведеното през месец Октомври. Освен това Централната банка завиши прогнозите си за инфлацията и ръста на икономиката на Австралия за 2010 г.одина. Това повиши пазарните очаквания за ново повишение на лихвата през месец Декември и доведе до поскъпването на австралийския долар с над 2% до 0,9180 спрямо щатския долар.

Федералния резерв на САЩ остави основната лихва в страната непроменена на ниво от 0,25% и повтори, че лихвата ще остане ниска за продължителен период от време. Като основни фактори за запазването на нивото на основния лихвен процент ФЕД посочи ниската инфлация и високата безработица. Публикуваните в петък данни за трудовия пазар показаха, че икономиката на САЩ е загубила през месец Октомври 190 хиляди работни места, докато анализаторите очакваха закриването на само 175 хиляди. Данните за Септември бяха ревизирани във възходяща посока до 219 хиляди спрямо обявените преди месец 263 хиляди. Същевременно нивото на безработицата в САЩ отчете рязък ръст и достигна до 10,2%, което е най-високото ниво на показателя за последните 26 г.одини.

Заседание проведе и Европейската централна банка. Тя очаквано не промени основната лихва от сегашните 1% и определи сегашното ниво на лихвата като подходящо за икономическите условия. Освен това президентът на ЕСБ Жан Клод Трише заяви, се пакетите за стимулиране на икономиката ще бъдат изтегляни постепенно предвид подобряващите се условия на световните финансови пазари.

Централната банка на Англия също остави непроменена лихвата на ниво от 0,5%. Същевременно тя повиши размера на програмата за изкупване на активи с 25 милиарда до 200 милиарда паунда. Това бе по-малко от прогнозирания ръст с 50 милиарда паунда и увеличи очакванията на инвеститорите, че Централната банка ще прекрати ръста на провежданите количествени улеснения през първото тримесечие на 2010 г.одина. Публикуван доклад отчете по-добро от прогнозираното развитие на секторите на производството и услугите на Острова за изминалия месец. Тези данни доведоха до поскъпването на стерлинга както спрямо долара, така и спрямо еврото.

Предстоящата седмица

През тази седмица липсват ключови макроикономически данни и събитията на финансовите пазари ще бъдат диктувани от взаимозависимостта между фондовите, валутните и пазарите на суровините. Резкият спад на суровините от петък предвещава продължаване на поевтиняването им през тази седмица. Цената на суровият петрол вероятно ще се опита да пробие подкрепата на 76.55 долара и това ще доведе до по-дълбок спад на цените на суровината. От своя страна това би довело до спад на фондовите пазари и поскъпване на йената и щатския долар.

Пазарните участници ще следят внимателно тримесечния доклад за инфлацията на Английската централна банка. Очакванията са централната банка да ревизира нагоре прогнозите си за инфлация. Ако очакванията не се оправдаят и очакванията за инфлация се понижат, това ще постави британския паунд под натиск, и ще покаже че развитието на британската икономика изостава от това на другите развити държави.

Ето и по-важните събития през тази седмица:

понеделник: индустриално производство на Германия, ново жилищно строителство в Канада;

вторник: търговски баланс на Великобритания, индекс на бизнес доверието в Германия на института ЗЕВ;

сряда: докрад за заетостта във Великобритания; тримесечен доклад за инфлацията на Английската централна банка, продажби на дребно в Нова Зеландия;

четвъртък: доклад за заетостта в Австралия; индустриално производство на Еврозоната;

петък: БВП на Еврозоната, търговски баланс на Канада, търговски баланс на САЩ, индекс на потребителското доверие в САЩ.

Технически анализ EUR/USD

EUR/USD се оттласна силно нагоре, след понижението си до 1.4626 миналата седмица. Първоначално тенденцията за поскъпване на еврото ще се запази, но единната валута ще срещне силна съпротива на 14 месечения си максимум на 1.5061. В посока надолу е необходим пробив на подкрепата на 1.4815 за стабилизиране на долара. Следват подкрепите на 1.4626 и 1.4483.

Съпротива 1.5060 1.5160 1.5244
Подкрепа 1.4815 1.44626 1.4480

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)