Юлияна Дончева: Не гледайте близките от висотата на токчетата (28 ноември 2011 г., 14:45 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Успявам да се срещна с Юлияна в кратката й почивка, докато снима новото лайфстайл предаване "Високи токчета". С освежен грим, сменена прическа и тоалет, тя присяда на мекия диван до мен, заговаряме се и ме омагьосва с плътния си глас. По-важното от гласа обаче е какво казва. А Юлияна споделя много истински неща. Тя е от жените, опитали и сладката, и солената страна на живота - телевизионна водеща, мисис България, народен представител, собственик на бутик, майка, съпруга, обичаща жена.

В новото лайфстайл предаване „Високи токчета” ти си в образа на Независимата. Сама ли го избра и защо?

Всяка една от нас (бел. ред. другите водещи са Ива Дойчинова, Людмила Филипова и Гери Гочева) избра да бъде този образ, до който се чувства най-близо в реалния живот. Никой не играе роля, ние просто сме си такива и сме естествени.

Сигурно много хора ще направят аналогия между „Високи токчета” и сериала „Сексът и градът”. В този смисъл ти би трябвало да си Миранда. Мислиш ли, че има общи черти между образа ти от предаването и нея?

Аз съм изключително за независимостта и най-много се възпротивявам, когато някой се опитва да ми налага рамки или норми, нещо, което забранява свободното изразяване на позицията ми. В този план аналогията е възможна

От какво не трябва да зависи съвременната българска жена?

Хубаво е съвременната българка да е независима финансово, по отношение на своята кариера и на своето развитие. Така няма да й се налага да прави компромиси. Компромисът е нещо, което правиш против своите разбирания, желания и против волята си. Това е едно от най-лошите неща, които могат да ти се случат според мен.

А какво не зависи от съвременната българска жена?

Българката е абсолютно зависима от всякакви ситуации – от семейството, от професионалното изграждане… И като че ли не може да изпълнява само една роля в живота си. Трябва да се справя, и то по възможно най-добрия начин като майка, съпруга, любима и какво ли още не. Всичко трябва да е добре балансирано, така че да не се отразява на вътрешната й хармония и на нейните близки.

Настроението на някои жени зависи от покупките им – нови дрехи или обувки. Как би коментирала тази зависимост?

Това чувство не ми е познато. Аз никога не съм се опитвала да подобрявам настроението си с шопинг. Това не е нещо, което може да ме развесели или натъжи. Има други емоции, които са по-важни за мен. Ако купуваме неща, когато сме в определено настроение, може да сгрешим в избора. Пазарът за мен е необходимост към определен момент, а не изразяване на емоция.

Има и друг тип зависимост – от мъж, с когото е жената. Най-често тя е финансова. В такива случаи жената е подложена дори на домашно насилие, влиза в един порочен кръг, от който е трудно да излезе. Как да си извоюва независимостта тогава?

Жените, които са финансово зависими от своите съпрузи, не могат свободно да изразяват своята воля и желание. Мъжът се чувства доминиращ. Той определя какво ще се случи и е в ролята на изпълнител. За съжаление често се стига до насилие от страна на мъжете. Съвременната жена се опитва да е финансово и професионално независима, за да може тя да ръководи и да има собствен тон в живота, да не се съобразява на такова елементарно ниво с прищевките на съпруга си. Всичко е добре, когато решенията се вземат по взаимно съгласие и не е наложено от един от двамата. Но да не забравяме, че има и друг вид зависимост – когато мъжът е зависим от жената. Това може да се случи, ако тя е финансово стабилна, а той не. Знакът за равенство е най-добрият вариант. Това обаче зависи от интелекта на хората. Все пак никой не е застрахован от финансов крах на даден етап от живота си.

Любовта според теб зависимост ли е?

Това е емоционална зависимост, под която доброволно попадаме и не се съпротивляваме. Това е най-приятната зависимост. Особено когато получаваш същата зависимост от своя партньор.

Кои са най-високите токчета, на които си се качвала?

Носила съм обувки с наистина много високи токове – над 10 см. Но само в определени случаи и на определени места. Не съм си позволявала в нормалния живот да се качвам на толкова високи токове. Първо, не е толкова удобно и второ, излишно привличаш внимание, в момент, в който имаш професионални или лични задължения. Високият ток не е адекватен на един нормален начин на живот, той е само за определени случаи.

Колко чифта обувки имаш?

Много. Обувките са ми слабост. Но не ги купувам заради техния брой, а защото обичам обувките ми да са съобразени с дрехите. Обличам се спрямо събитието и ангажимента си, което предполага и обувките ми да са различни.

Шофираш ли с високи токчета?

Не, никога. Винаги си нося удобни обувки. Ако шофирам с високи токчета, застрашавам не само собствения си живот, но и сигурността на останалите водачи. Когато носиш удобна обувка зад волана, си по-прецизен в движенията си.

Каква е формулата за успешно съчетаване на лична кариера, духовно израстване и щастливо семейство, без нито едно от тях да бъде ощетено?

Трябва да имаш подкрепа в семейството си, за да се реализираш добре професионално. Ако я нямаш, сам трудно можеш да съчетаваш всичко. Слава Богу, до себе си аз имам мъж, който ме подкрепя, аз него също. Човек не трябва да се задоволява с междинните резултати, а постоянно да си поставя нови цели. Но в никакъв случай да не бъдат постигани с компромиси.

Къде ще прекараш празниците – Коледа и Нова година?

За съжаление аз винаги в последния момент решавам. Засега в общи линии са ми ясни само приятелите, с които ще бъда, но не и мястото. Най-вероятно ще реша в последния момент.

Приготвяш ли специална трапеза и декорация в дома си по тези поводи?

Разбира се. Това е любимото ми занимание, особено за Бъдни вечер. Тогава се събираме със сина ми и със съпруга ми на трапезата, на която винаги имаме постния ястия. Украсявам празнично масата, за да създам настроение на всички мои близки.

Някакво ястие, което е твой специалитет за празниците?

Винаги правя баница с късмети. Тя е моят специалитет и се харесва много на всички гости.

Ще посрещнеш ли Новата година на високи токчета?

Не. Вкъщи е последното място, на което бих сложила висок ток. Мисля си, че човек в домашна среда трябва да бъде естествен. Излишно е да гледаш близките си от висотата на високи токчета.

Росица Николова, ladyzone.bg

Снимки: Евгений Милов

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)