Японските барабанисти Ямато се завръщат на 11 април (1 февруари 2010 г., 12:19 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

През 2007 и 2008 г. японските барабанисти Ямато взривиха зала 1 на НДК с шоуто си “Shin On – ритъмът на сърцето”. В тяхното изпълнение е съчетано древното изкуство на тайко барабаненето с елементи, характерни за съвременната японска култура и модерни аудиовизуални шоу ефекти. На 11 април 2010 г. японските барабанисти Ямато се завръщат с нова програма -“Matsuri – Fiesta”, с която ще се представят в зала 1 на НДК в София.

След повече от 2000 представления в множество страни по света, сред които Япония, Южна Корея, Китай, Индонезия, Сингапур, Южна Америка и Европа, милиони хора са присъствали на техните шоу изпълнения. Групата се състои от 10 души на по около 20-25 години, които прекарват всеки ден в усилена тренировка.

Техният ангел хранител е големият тайко барабан: 1,7 м в диаметър и 500 кг, направен от 400 годишно дърво. С големия барабан в центъра и с още 40 тайко барабани с различни размери те създават пулсиращ ритъм, еднакъв с ритъма на сърцето. Всеки техен удар е в синхрон с сърцебиенето на публиката и така те осъществяват духовна връзка с нея.

“Откакто сформирахме групата Ямато, говорим за ритъм и звук. Връзката между всеки удар е много важна при свиренето на тайко. Тя рефлектира поредицата мигове, които изграждат живота ни. То е нещо като обща история, която се базира на връзката между отделните хора, подобно на обществата, които са съставени от живеещи съвместно хора. И ако виждаме себе си като частици от населението на земята, ние с изненада и вълнение ще открием, че по подобен начин нашят пулс свързва минало и бъдеще и така съществуваме. Ние влагаме своята мисъл и енергия в дълбокия звук на всеки удар. Удряме барабаните, за да отграничим важността на “един удар, един звук, една пиеса, едно изпълнение” и “един шанс в живота ни” в живото представление на Ямато.”, заявява създателя и ръководителя на групата Маса Огава.

Истинското значение на тайко, или уадайко, е японски барабан, който се свързва с древен перкусионен инструмент в Япония. Но в днешни дни тайко по-скоро се асоциира музикален стил, при който група барабанисти, които свирят заедно. Стилът е развит от Огучи Дайхачи през 50-те и е изворът, от който произлизат днешните групи. Тайко като групово барабанене е относително нова форма, която има своите дълбоки корени в древната японска култура. В миналия век тя набира обаче огромна популярност и повече от 5000 перкусионни групи биват сформирани само в Япония. Впоследствие жанрът очарова Америка, Западна Европа и Австралия и там се раждат множество тайко групи.

Преди 2 години Ямато гостуваха в София и шоуто им заплени софийската публика. Сега те се завръщат с нова програма, наречена “Matsuri – Fiesta”, за да отпразнуват радостта от живота заедно с нас. Първата пиеса от шоуто е озаглавена Uchouten (Екстаз). В нея барабанистите вдигат публиката на крака – както те самите признават “и изпълнителите, и публиката се извисяват в небесата!”

С това въодушевяващо заглавие се слага началото на фиестата, която предстои да изживеем с Ямато. Барабанистите създават изцяло нова и различна атмосфера със спираща дъха хореография на светлина и звук. С тази нова визия, но със стария силен ду� е гарантирано невероятното изживяване, наречено Ямато.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/U6_rghgyU2M&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/U6_rghgyU2M&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object>

Билети за японските барабанисти Ямато може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на НДК, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)