„Започни годината НА ЧИСТО”! (16 декември 2009 г., 02:33 ч.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

От 18 до 23 декември Столична община съвместно с колективните организации по оползотворяване „Елтехресурс” АД и „Екобатери” АД организират кампания за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и пилотно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА).

Инициативата е под наслов – „Започни годината НА ЧИСТО”!

В рамките на кампанията се призовава населението, фирмите и администрациите да предадат за рециклиране ненужното им електрическо и електронно оборудване и батерии.

За провеждане на кампанията по събиране на ИУЕЕО „Елтехресурс” АД ще осигури извън редовния си график още два допълнителни мобилни екипа и два стационарни контейнера, които ще се разположат на предварително обявени места. Заявки за извозване на ИУЕЕО от адреси могат да се подават на телефон 0800 14 100. Желаещите да се включат в кампанията могат да използват и 135 броя контейнери, разположени в търговски обекти в гр. София на членове на колективната организация, съгласно приложения списък.

Дава се началото и на поетапно въвеждане на система за разделно събиране на НУБА на територията на Столична община съвместно с „Екобатери” АД. Системата ще включва над 1 000 броя контейнера, които ще бъдат разположени на обществени места и учреждения, като училища, административни сгради и други. Само в рамките на петте дни на кампанията ще бъдат разположени първите 50 броя контейнери в общински администрации.

На 17 декември четвъртък в 9.50 ч. във фоайето на Пета зала ще бъде сложено началото на кампанията. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с Прокуриста на Елтехресурс АД г-н Петър Мицин и Изпълнителния директор на Екобатери АД г-н Александър Яврийски ще дадат старт на кампанията, като поставят в специализирания контейнер стари батерии.

В изпълнение на приоритетите на Столична община за опазване на околната среда и подобряване качеството на живот на столичани от месец август действа система за разделно събиране на ИУЕЕО в партньорство с Елтехресурс АД. От началото на функциониране на системата до момента са събрани на 700 тона отпадъци от електрическо и електронно оборудване и са посетени над 1 500 адреса в София, от които е извозено негодното оборудване.

Източници[редактиране]

Новината в Спешно.Инфо (лицензирана в Уикиновини под CC-BY, версия 3.0 или по-късна)