Направо към съдържанието

Apple взема мерки срещу нарушаване на правата за работа с iPhone от големи компании

От Уикиновини

1 февруари 2019 г.
Apple е отнела правото на Google да разпространява вътрешнофирмени приложения за iPhone между служителите си, ден след като е направила същото с Facebook. И в двата случая правата на фирмите са били възстановени след около 24 часа.

Apple позволява на фирми да упражняват специален контрол върху устройствата на свои служители, с цел допълнителна сигурност и контрол. Много фирми използват това, за да разпространяват сред служителите си приложения, които съдържат лична информация. Някои също така разпространяват бета версии на свои приложения с цел тестване. Google прави това с Maps, Hangouts и Gmail. Както Google, така и Facebook го правят с приложения, които предоставят на служителите им услуги, като например пътувания.

Фирмите обаче нямат правото да разпространяват такива приложения сред клиентите си. В понеделник е станало известно, че Facebook е използвал своя корпоративен достъп, за да разпространява приложение за проучване на пазара сред клиентите си, включително сред тинейджъри. Във вторник е било съобщено, че и Google са вършили нещо подобно със своето приложение Screenwise.

Случаят е смятан за ескалиране на противоречията между Apple и останалите фирми на тема защита на данните на потребителите.

Източници