Направо към съдържанието

Facebook премахна 500 страници, разпространяващи фалшиви новини (17 януари 2019 г.)

От Уикиновини

17 януари 2019 г.
Натаниъл Глайчър, ръководител на звеното за киберсигурност на Facebook, съобщи в блога на фирмата за премахването на 500 страници и акаунти, разпространявали фалшиви новини в Централна и Източна Европа и Украйна.

Акаунтите са имали над 900 000 последователи. На техните страници е била показана реклама за над 164 000 долара.

В съобщението се казва, че акаунтите са били свързани с близки до руското правителство групи, известни с активността си в разпространяване на фалшиви новини. Участвали са в две координирани кампании. По-голямата е била насочена към разпространяване на невярна информация в повечето държави и региони на Източна Европа. Страниците са се представяли за независими новинарски агенции и са разпространявали информация на различни теми. Ударението е било поставяно на протестни движения, недоволство от НАТО и анти-корупционни инициативи. Повечето от хората, създали и поддържали тези страници, обаче всъщност са били служители на руската информационна агенция „Спутник“. Другата кампания е била насочена към Украйна и нейните граждани. Както типовете разпространявана информация, така и тактиката на това разпространяване са били сродни на кампаниите, изпълнявани от руската Internet Research Agency.

IRA е фирма, разположена в Санкт-Петербург, която се занимава с оказване на Интернет влияние в защита на руски държавни и бизнес-интереси. Юридически принадлежи на Михаил Бистров - началник на полицейски район в Санкт-Петербург. Смята се, че реално е собственост на близкия до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин. През февруари 2018 г. 13 от служителите ѝ бяха дадени под съд в САЩ за опит за незаконна намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Източници