Facebook премахна 500 страници, разпространяващи фалшиви новини (17 януари 2019 г.)

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

17 януари 2019 г.
Натаниъл Глайчър, ръководител на звеното за киберсигурност на Facebook, съобщи в блога на фирмата за премахването на 500 страници и акаунти, разпространявали фалшиви новини в Централна и Източна Европа и Украйна.

Акаунтите са имали над 900 000 последователи. На техните страници е била показана реклама за над 164 000 долара.

В съобщението се казва, че акаунтите са били свързани с близки до руското правителство групи, известни с активността си в разпространяване на фалшиви новини. Участвали са в две координирани кампании. По-голямата е била насочена към разпространяване на невярна информация в повечето държави и региони на Източна Европа. Страниците са се представяли за независими новинарски агенции и са разпространявали информация на различни теми. Ударението е било поставяно на протестни движения, недоволство от НАТО и анти-корупционни инициативи. Повечето от хората, създали и поддържали тези страници, обаче всъщност са били служители на руската информационна агенция „Спутник“. Другата кампания е била насочена към Украйна и нейните граждани. Както типовете разпространявана информация, така и тактиката на това разпространяване са били сродни на кампаниите, изпълнявани от руската Internet Research Agency.

IRA е фирма, разположена в Санкт-Петербург, която се занимава с оказване на Интернет влияние в защита на руски държавни и бизнес-интереси. Юридически принадлежи на Михаил Бистров - началник на полицейски район в Санкт-Петербург. Смята се, че реално е собственост на близкия до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин. През февруари 2018 г. 13 от служителите ѝ бяха дадени под съд в САЩ за опит за незаконна намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Източници