Google и Mozilla вземат мерки, за да предотвратят следенето на употребата на Интернет

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

21 август 2019 г.
Изявлението на двете организации идва след съобщения, че Интернет доставчиците в Казахстан са започнали да задължават потребителите да инсталират издаден от правителството сертификат във всеки браузер на всички онлайн устройства, които те притежават.

Министерството на цифровото развитие на Казахстан твърди, че това е мярка за сигурност - техническа инициатива, която Интернет доставчиците в столицата Нур-Султан предприемат, за да засилят защитата на потребителите от хакери, онлайн измами и и други кибер-атаки. Google и Mozilla обаче твърдят, че това ще позволи на правителството да декриптира и чете всичко, което потребителят разглежда или публикува. Обяснението не ги е задоволило и те твърдят, че ще приложат техническо решение, което ще блокира правителствените сертификати.

Технологичният уебсайт The Hacker News твърди, че Apple също са блокирали в своя браузер Safari сертификатите на правителството на Казахстан.

Според изследователите от сайта Censored Planet, който наблюдава системата за следене в Казахстан, там биват наблюдавани само малък брой сайтове, включително Facebook, Twitter и Google.

Източници[редактиране]