Направо към съдържанието

Twitter, Facebook и Google премахват акаунти, разпространяващи дезинформация относно протестите в Хонг Конг

От Уикиновини

22 август 2019 г.

Големите технологични фирми Twitter, Facebook и Google са премахнали от социалните си мрежи акаунти, които координирано разпространяват дезинформация за протестите в Хонг Конг.

В съобщение на Twitter се казва, че фирмата е премахнала 936 акаунта. В съобщение в блога си тя твърди, че въпросните акаунти са базирани в Китай. Добавя: „Като цяло, тези акаунти умишлено и специфично са се опитвали да предизвикват политически разногласия в Хонг Конг, включително да подкопават легитимността и политическите позиции на протестното движение там. На базата на наше интензивно проучване ние се сдобихме с надеждни доказателства, които подкрепят тезата, че това е координирана операция, извършвана от държава. Конкретно, ние идентифицирахме големи групи акаунти, които действат координирано с цел да преразпространяват съобщения свързани с протестите в Хонг Конг... Тъй като Twitter е блокиран в Китай, много от тези акаунти го достъпваха чрез VPN-и. Някои обаче го достъпваха от специфични не-блокирани IP адреси в Китай. Акаунтите, които споделяме с вас, са най-активните части от тази кампания. По-голяма, спамеща мрежа от около 200 000 акаунта - много от тях създадени след нашите първоначални блокирания - беше превантивно блокирана, преди още акаунтите да проявят значителна активност.“

Twitter е публикувал списък на въпросните акаунти. Изследователи са започнали проучването им. Един от тях, Рене ДиРеста, пише: „Някои от тези акаунти са сменяли използваните инструменти и езици, обикновено след дълги паузи... Това предполага, че поне някои от старите акаунти с много последователи са били прекупени или взети под наем... За разлика от „руските правила“ обаче, това не са внимателно отгледани и добре развити персонални акаунти, които постоянно публикуват материали или установяват отношения с инфлуенсъри.“

Facebook съобщават, че са били предупредени от Twitter. След предупреждението те са премахнали „седем страници, три групи и пет Facebook акаунта“. Натаниъл Глейчър, ръководител на политиката за кибер-сигурност на Facebook, казва: „Те често са публикували информация за местни политически новини и по въпроси, които включват теми като продължаващите протести в Хонг Конг... Въпреки че лицата зад тези активности са се опитали да прикрият реалната си идентичност, нашето проучване откри връзки към лица, свързани с правителството на Китай.“ Добавят също, че една от страниците е било следвана от около 15 500 акаунта, и около 2200 акаунта са участвали в поне една от групите.

Google съобщават, че са затворили 210 канала в YouTube, които са били част от координиран опит за публикуване на материали относно продължаващите протести в Хонг Конг. Не посочват информация дали зад тях стои китайското правителство, нито каква е мотивацията зад затворените канали. Твърдят обаче, че „идентифицирането на тези канали е консистентно със скорошните наблюдения и действия, свързани с Китай, и съобщени от Facebook и Twitter.

Източници