Направо към съдържанието

Авторът на „Отвъд каноните“ получава националната награда за литературна критика

От Уикиновини

20 септември 2019 г.

В Златарица на 20 септември 2019 г. се провежда научна конференция. Тя е посветена на българската литературна критика. По време на академичното събитие се връчва единствената по рода си национална награда за литературна критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов. Призовото отличие се връчва веднъж на две години. Наградата е учредена от община Златарица и катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1992 г. насам носители на наградата са доцент Сабина Беляева, професорите Иван Станков[1], Никола Георгиев, Иван Радев, Светлозар Игов[2] и др.

Статуетката е по авторско решение на скулптора Константин Денев.

Община Златарица осигурява финансиране и преиздаване в навечерието на церемонията по награждаването на избрана книга от творчеството на Иван Радославов или на Иван Мешеков, също през две години.

За 2019 г. изборът на професора от Югозападния университет д-р на филологическите науки Цветан Ракьовски е мотивиран от приносите му в изследванията на чужди и български писатели, критическите и литературоведски анализи, активните му участия в конференции и като жури на награди за литература[3]. Изказаното за него твърдение на проф. Гайдарджиева пред репортер на БНР, е, че е „от най-разпознаваемите, най-авторитетните историци, теоретици, критици на българската литература“, .

Източници

  1. Проф. дфн Иван Станков - носител на XII Национална награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“
  2. Проф. Цветан Ракьовски получава националната награда за литературна критика
  3. За Цветан Ракьовски в сайта на ЮЗУ