Направо към съдържанието

Американски сенатори осъдиха ареста на руски опозиционери

От Уикиновини

6 януари 2011

Джон Маккейн

Сенаторите Джон Маккейн и Джо Либерман направиха заявление, относно ареста на членове на опозицията в Русия. Текста гласи:

«Във време, когато миналата седмица хората от цял свят се събраха, за да отпразнуват посрещането на Новата година, руските власти задържаха в Москва около 70 човека, които възнамеряваха мирно да се възползват от конституционните си права, гарантиращи право за свободни събирания. Ние дълбоко сме разочаровани от ареста на бившия заместник председател на правителството на Русия Борис Немцов и други членове на опозицията и несправедливите срокове на задържането им в ареста, които те получиха».

«Този епизод, се казва в заявлението на сенаторите, е още по-срамен и възмутителен от факта, че властите на Москва са дали разрешение за провеждане на митинга, по време на който са били и арестувани тези хора. И точно поради това разправата с г-н Немцов и другите опозиционни лидери трябва да стане задължително предупреждение към целия свят за това, че пренебрегването на законите е станало характеристика на съвременна Русия. Независимо, че започна нова година, изглежда, в Русия, както и по-рано преобладава културата на правовия нихилизъм»

Източници