Направо към съдържанието

Апел за вразумяване отправен към дясното правителство на Израел от европейски интелектуалци

От Уикиновини

J Call официално учредено в Брюксел на 3 май 2010 е движение от евреи интелектуалци с европейско гражданство, който са алармирани от невъзможността за постигане на мир и на провеждане на диалог между двете враждуващи страни - Израел и Палестина. В търсене на изход от кризата между Израел и Палестина те написаха петиция и я качиха в Интернет. Към 7.05.2010. се бяха подписали 5111 симпатизанти срещу агресивната политика на сегашното правителството на Израел.

Сред имената на подписаните са именитите интелектуолци: Анри Атлан, Жил Коен Тануджи, Даниел Кон-Бендит, Рут Дрейфус, Зеев Стернхел, Мишел Шваркбурт, Естер Бенбеса, Ели Шураки, Борис Сирилник, Бернар-Анри Леви, Жил Коен Тануджи, Етиен Емил Больо, Ален Финкелкрот, Жан Хатцфелд, Жарж Киежман, Еван Левай, Пиер Нора, Денис Оливен, Винсент Енжел, Ге Харшер, Клод Кандиоти, Пиер Мертенс, равин Давид Майер, Фулек Рингелхейм, Жак Сожшер, Давид Сюскинд и др.

В призива на петицията се казва: "Нашия глас е повик за мир в Близкия Изток, преди да стане много късно. Ежедневното застрояване и колонизиране на източен Йерусалим и на западния бряг правят все по-трудно създаването на Палестинска държава. Ние сме уверени, че нейното създаване е необходимо за да съществува и демократична държава на евреите – Израел. Не искаме позорен режим в нашата родина!"

Подписката породи остра полемика сред евреите в Израел и по света. Някои еврейски организации близки до дясната партия Ликуд в Израел пуснаха контра-петиция. Рафаел Драй, Пиер Адре Тагиев и Шмуел Тригано, също интелектуалци отговорността за краха на мирния процес са самите палестинци. "Всички обективни сондажи сочат, че нито, властите, нито палестинското общество намат действителен интерес към справедлив мир: 66,7% от палестинското население отвърля мисълта за създаването на палестинска Държава в границите от 1967, 77,4 % отхвърлян мисълта Йерусалим да е столица на две Държави (според сондаж от месец април 2010 от Университета Ал Нажах в Наплуза). Създаването на палестинска Държава без пълно потвърждение на волята за мир в арабския свят ще изложи на фатална стратегическа слабост малката по пространства земя на Израел.

Депутатката Мири Регев подписала се под втората подписка каза: "неприемливо е подписи да се оказва натиск върху Израел за да бъде спряно колонизирането" и " свободния свят не трябва да преклоня глава в отговор на ислямския тероризъм." Крайната десница Арйех Елдад (4 парламентарни места места от120) отказва правото на подписалите се "да се месят в вътрешните работи на Израел, не салонни левичари и комунисти ще диктуват израелската политика."

Еврейският ляв ежедневник Хааретц публикува петицията и в нейна подкрепа пише на своите страници: "приносът на евреите миролюбиви активисти, които живеят в Европа е адекватен отговор на вредната политика, водена от членовете на правителството на Нетаниаху."

Подписката на френски, испански, италиански, нидерландски, немски, и английски

Още в българския печат

Източници