Атентати на 7 централни места в Бомбай

От Уикиновини

27 ноември 2008 г.
На 7 централни места във финансовата столица на Индия - Бомбай бяха извършени атентати, имаше стрелби и бяха опожарени редица сгради: луксозната верига хотели Taj Mahal, кафе-сладкарница посещавана от чуждестранни туристи, гари и болници и две летища. Шефът на антитерористичните бригади Hemant Karkare е убит в една от стрелбите. Когато въоръжените атентатори са влезли в хотела е имало чуждестранни туристи, член на Испанското правителство и английски член на Европейския Парламент. Атентаторите са търсили британски и американски паспорти. Били са взети заложници.

Press Trust of India потвърждава, че ислямска група, която нарича себе си Moudjahidines от Deccan – централната част на Индия признава, че тя е извършила атентатите.

Benoît-Jean Bernard, прес-аташе на Канада в Бомбай, споделя: "първият министър и министърът на Сигурността заявиха в медиите, че това е нова форма на тероризъм. Това не са вече отделни самоубийствени-атентати а въоръжени групи. Те са дузини – ако не и 200 в града. Двама души в болница са убити, взети са 20 пленници на 18 етаж на хотел Oberoi – където също има пожар и на 20 км на север от града Барак Обама осъди тези атентати"

Финансовата столица на Индия не за първи път е обект на терористични атаки. През 2006 г. в едновременни атентати са избити повече от 200 души.

Източници