Направо към съдържанието

Бащата на блоговете в Иран застрашен от изпълнение на смъртна присъда

От Уикиновини

На 22 септември, прокурорът на Техеран и други съдии се произнесли смъртна присъда над Хюсеин Деракчан, бащата на блоговете в Иран, известен блогър и създател на един от най-четените блогове на арабски и английски език в света.

Хюсеин Деракчан, иранско-канадски гражданин, е в затвора от 2008. Срещу него са отправени няколко обвинения в държавна измяна: "за сътрудничество с вражески страни", "анти-иранска пропаганда" и "поругаване на Корана". Хюсеин Деракчан е посетил Израел през 2006 и 2007 г., което в Иран се счита за престъпление. Блогърът е двоен гражданин на Канада и Иран, но законодателството на Иран не признава двойното гражданство.

Правителството на Канада настоява пред Иран да бъдат "спазвани човешките права в действителност, както и от правосъдието".

Кметът на Париж също е също възмутен от присъдата и заяви: "Хюсеин Деракчан е привърженик на Мира. Той е човек с огромна култура, широки разбирания и е отворен към диалога. Той е и приятел на Франция и Париж, почитател на френските философи Фуко, Дерида и Жил Дельоз".

Петиция срещу изпълнението на смъртната присъда и за незабавно освобождаване на Хюсеин на Деракчан

Петиция он-лайн срещу изпълнението на смъртната присъда над Хюсеин на Деракчан

Източници