Направо към съдържанието

Бедствено положение в Русия поради пожари

От Уикиновини

От три седмици бушуват пожари 550 горски пожара на площ от 1700 км². Изгорели са повече от 2000 жилища. Скоростта на разпространение на огъня е 3 м. в минута в основата и 100 м. в минута за върховете на горите. 10 000 пожарникари са борят с огнената стихия в Русия.

Температурата достига 38°, а обичайната за сезонна е 24° по w:Градус Целзий|Целзий. От центъра за метеорологични наблюдения, Александър Фролов съобщи, че толкова високи температури не са наблюдавани от 1000 години насам.

В неделя равнището на съдържан w:въглеродният оксид във въздуха е 3,1 по-висок от обичайното, а н събота той е бил 6,6 по-висок. В Сан Петербург, град незасегнат до сега от бедствието, няколко квартала са вече обхванати от дим.

Руските власти се опасяват от поява на епидемии и по-специално от холера, включително и с произход от Пакистан, е заявил Генади Ониченко, ръководител на санитарните служби. Увеличили са се случаите на остри стомашни заболявания, причинени от замърсяването на водата в 52 от 83 руски области. Засилен е контрола и наблюдението над хранителните продукти и питейната вода. Кметът на столицата Андрей Селтовски съобщава, че в моргата на Москва има вече 1.300 тела, а нейният капацитет е 1.500. Смъртността в столицата се увеличила два пъти в руската столица, на ден са регистрирани 700 смъртни случая, а обикновено те са дневно 360-380; тя засяга предимно по-възрастното население, казва още Андрей Селтовски.

Обявено е бедствено положение около центъра за съхраняване на ядрени отпадъци Малак в Орал, Положението е овладяно в ядрения център w: Саров |Саров, където се произвежда ядрено оръжие.

Източници