Бойко Борисов: "Реализъм и строителство – това е силата на ГЕРБ"

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

7 април 2013

"Ако ГЕРБ е на власт, няма да се вдигат данъците. Ще продължи финансовата стабилност. ГЕРБ няма да взима заеми. Връщане на ДДС в седемдневен срок. Това е, което можем да обещаем. Моите колеги искат, и ние да обещаем нещо. Не можем да обещаем." Така бившият премиер Бойко Борисов обобщи най-важните точки от управленската програма на партията на националната конференция в столичната спортна зала "Арена Армеец".

Събитието събра около 14 хиляди активисти на ГЕРБ и независимо, че беше обявено като най-висшия партиен форум, на практика се превърна в откриване на предизборната кампания, която стартира официално на 12 април. А появата на Бойко Борисов беше първата откакто подаде оставка от премиерския пост. На форума той отново беше номиниран за министър-председател от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, ако формацията спечели извънредните парламентарни избори на 12 май.

Не беше случайно и мястото на провеждането на форума – спортната зала "Арена Армеец", която от ГЕРБ определят като "символ" на управлението на Борисов.

Ако ГЕРБ управлява...

Като друг основен акцент от управленската програма на ГЕРБ Борисов посочи създаването на министрество по електронното управление. Създаването на електронно правителство беше едно от обещанията на ГЕРБ в предишния мандат, но то така и не се случи. "Защото тези пари, които се влагат веднага се мултиплицират в услуга за всеки един гражданин. Тогава си заслужава тези пари да се дадат и само в следващите години се връщат", каза Борисов.

Като приоритет, ако партията спечели втори мандат, бившият премиер посочи енергийната ефективност. Борисов даже описа схемата, по която тя ще се осъществява: "Ние планираме една мащабна работа по следния начин. Вземат се 12 сметки от предишните месеци, средна цена еди колко си лева. Държавата осигурява парите, за да се направи къщата, блокът или което и да е енергийно ефективен, което автоматично сваля цените с 30-40%. Човекът, семейството или фирмата плащат за следващите две години и половина горе-долу излиза сметката, цените, които средно е плащала за тези два месеца и след това си получава всъщност къща санирана или блок енергийно ефективен с 30-40% по-малко за енергия, топлина и ток. Красива сграда, по-скъпа, с удължен ресурс на живот, а общините по програмите могат на всеки блок, който се санира да му направят и градинката, и плочника. Тогава и градовете изглеждат, и селата разбира се по друг начин. И това можем да го направим.", обеща Борисов. И обобщи, че "силата на ГЕРБ е реализъм и строителство".

За грешките

В изказването си Борисов отговори и на обвиненията на опонентите си, че по време на мандата ГЕРБ са заложили на строителството на магистрали, а не на повишаването на доходите на хората. "Приказките, че асфалт не се яде или че сме дали толкова пари за инфраструктура, искам да ви кажа, че само 20% и това трябва да го повтарят, от всичко, което сме построили е с български пари на българския данъкоплатец. Другите 80% с парите на европейците и би било рядка глупост на една нация да избере партия, на която да спрат еврофондовете. Защото, ако ние заделим от нашите си пари 1 млрд. лв. от Европа ни дават 5 млрд. Трябва да сме рядко глупави, ако това не го правим, ако това не го използваме.", заяви Борисов. Като пример той посочи "Дунав мост 2", чието строителство е било замразено. "Благодарение на стария премиер, на Началника, благодарение на Европейската комисия, слава и на господин Барозу, получихме финансирането и сега на 9 март вече аз се разходих с джипката до Румъния, мостът е прекрасен, уникално съоръжение. Ще имаме втори мост.", каза лидерът на ГЕРБ. И добави: "Да, ако не бяхме заделили 20-те процента за кофинансиране, можеше тези пари да отидат за пенсии или заплати. Но нямаше да имаме тази инфраструктура, която довежда след себе си освен работни места, инвестиции, самочувствие, патриотизъм и всичко останало."

Борисов призова активистите на ГЕРБ, когато разговарят с хората да не се крият зад грешките по време на управлението. "Който не работи, не греши", каза той.

Като своя персонална грешка бившият премиер посочи, че не се е намесил навреме и не е направил смени в няколко министерства. "Ако ги бях направил, можеше да се избегнат още много негативи.", каза Борисов.

Към политическите опоненти

Борисов определи БСП, ДПС и "Атака" като основни политически опоненти на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. В изказването си бившият премиер се обърна към предшественика си Сергей Станишев по повод разпространеното в интернет досие, според което лидерът на БСП е агент на бившата ДС. "Днес във вестниците пише, че ние ГЕРБ сме му пуснали досие. Ние не само, че нямаме нищо общо с това, считам че начинът на правене и на вадене на подобни компромати са много лоши", каза Борисов. И посъветва лидера на БСП "да види кой щаб е атакувал" първо него, а после и Станишев.

Борисов, който само преди малко повече от месец подаде оставка като премиер под натиска на уличните протести, обвини Станишев, че е "избягал от политическа отговорност" като е номинирал Пламен Орешарски за министър-председател, ако социалистите спечелят парламентарните избори.

В изказването имаше и анонс към "Атака". Борисов каза, че разбира патриотизма като строене на магистрали и археология, а "не да се закачаш с хората кой каква религия има".

Събитието на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" премина при безпрецедентни мерки за сигурност. Всеки акитивист беше получил предварително специален билет с номера на входа на залата, откъдето да влезе. Тези, чиито места бяха до сцената, преминаваха през скенери.