Направо към съдържанието

Боливия – Президентски Избори (6 Декември 2009 г.)

От Уикиновини

Ево Моралес убедително спечели своя втори президентски мандат. От 5,1 милиона боливийски жители 60% са гласували за него и неговата партия. След вота на 6.12.2009 г. партията Движение към социализъм на Ево Моралес ще има болшинство от една трета в многонационалната Асамблея и ще бъде представена от 130 депутата и 36 сенатора. Така Ево Моралес и неговата партия ще имат възможност спокойно и ефективно да реформират конституцията и да демократизират институции като Конституционния Трибунал и Върховния Съд.

След като бе избран за президент през 2006 Ево Моралес национализира ценният сектор на природните източници за земен газ и неговата инфраструктура. След въвеждането на тази мярка държавата се разполагаше с достатъчно средства за да положи основата на една нова многонационална държава със силна социална политика, която да сложи край на неграмотността в страната и да я изведе от на социалната и икономическа маргиналност.

Популярността на Ево Моралес се е увеличила, въпреки обвиненията на медии и опозицията срещу него за злоупотреба с властта. Скандалите за корупционни схеми, които лидера бе обещал да разкрие не липсваха през първите четири години на неговото управление. Най-известните скандали са свързани с боливийската държавна петролна кампания YPFB, един от най-значителните източници на печалба в Боливия. Петролната Кампанията е била в ръцете на последните 5 президента, които подават оставка след подозрения за измама и корупция. Последният президент днес е дори в затвора.

През последните години добивът на природен газ драстично спада поради лошо управление и липса на местни и чуждестранни инвестиции. Освен това износа е спаднал с почти 50%, и поради международната цена на петрола Боливия ще изгуби повече от хиляда милиона долара или 17% от предвиденото. Проблемите в сектора са главната заплаха за страната.

Ево Моралес е днес,най-популярната фигура в Боливия, след Виктор Паз Естензоро, преди 50 години.

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа Делгадо пръв честити на Ево Моралес победата като определя изборите като исторически и като победа на боливийската демокрация в района.

За западните страни политиката на Ево Моралес е подозрителна поради приватизирането на газовите ресурси; поради нарктрофика – Боливия е третата страна по производство на кокаин, а Ево Моралес обеща в предизборната си програма производството на кокаин да не е инкриминирано, тъй като е производството му е традиция за боливийците и е едно от историческите наследства на страната. Западните страни са също подозрителни и към анти-либералните виждания на Ево Моралес и съюза му с Венецуела и Иран.

Източници

El País; 07.12.2009

Libération, 07:12.2009