Британският парламент се опитва да поеме контрол над хода на Брексит

От Уикиновини

3 септември 2019 г.
Днес депутатът в британския Парламент от Консервативната партия Филип Лий е преминал към Либерално-демократическата партия. В писмо до министър-председателя Борис Джонсън той твърди, че разделението около Брексит „за съжаление е трансформирало тази някога велика партия в нещо, подобно по-скоро на тясна фракция, в която консерватизмът се мери по безотговорността на желанието на члена ѝ да бъде напуснат ЕС... Което е още по-обезпокоително, тя е заразена от две болести-близнаци - английски национализъм и популизъм.“.

С това действие на Лий правителството губи парламентарното си мнозинство от един човек.

Смята се, че още около 15 консерватори са се противопоставили на политиката на министър-председателя за Брексит на фиксирана дата, с или без договор с ЕС. Те са били предупредени, че ако не подкрепят линията на партията, ги очаква елиминиране от изборни позиции и изгонване. Във вторник между Борис Джонсън и групата е проведена среща, за която политическият редактор на BBC Лаура Кюенсберг твърди, че е преминала „не съвсем гладко“, и е била „не особено сърдечна“. Предполага се, че те са дали подкрепата си за политическа инициатива, която цели приемането на закон, който забранява Великобритания да напусне ЕС без договореност. Първото препятствие пред тази инициатива вече е преодоляно - говорителят на Парламента Джон Беркоу е позволил спешното обсъждане на проектозакона. Дебатът се очаква да продължи до три часа и да завърши с гласуване. Ако поддръжниците на инициативата спечелят гласуването, ще могат да поемат контрола върху нещата в сряда.

Ако проектозаконът бъде приет, той ще попречи на политиката на Борис Джонсън, който си поставя за цел Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, с или без договореност. Джонсън твърди, че в последните дни има много сериозно раздвижване в преговорите с ЕС, че Великобритания постига напредък в тях, и че приемането на такъв проектозакон ще унищожи шансовете на страната да постигне изгодна договореност с ЕС. Той предупреждава, че ако проектозаконът бъде приет, министър-председателят ще поиска общи избори на 14 октомври. На въпрос дали няма просто да игнорира закона и да продължи политиката си (съгласно изказване отпреди няколко дни на член на Консервативната партия), Джонсън отговори: „Разбира се, че ще спазим конституцията и ще се съобразим със закона.“

След изгубването на парламентарното мнозинство на правителството британският паунд покачи курса си на валутните пазари. Преди това той беше достигнал най-ниското си ниво срещу долара и еврото от октомври 2016 г. насам.

Източници